У СОМБОРУ ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОВОДОМ 23. ГОДИШЊИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА – ЗОЛТАН ДАНИ ПОКАЗАО ДЕО ОБОРЕНОГ АВИОНА F-117
У СОМБОРУ ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОВОДОМ 23. ГОДИШЊИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА – ЗОЛТАН ДАНИ ПОКАЗАО ДЕО ОБОРЕНОГ АВИОНА F-117

У сали Српске читаонице „Лаза Костић“ Сомбор синоћ је поводом 23. годишњице НАТО бомбардовања Савезне републике Југославије одржана трибина под називом „НАТО агресија на СРЈ 1999. – бомбардовање Сомбора“.

На трибини су говорили Мићо Радаковић, командант војног одсека у Сомбору и Золтан Дани (псеудоним Гвозден Ђукић), пензионисани пуковник ПВО Војске Југославије, који је командовао јединицом која је током НАТО агресије на СР Југославију, у ноћи 27. марта 1999 године срушила авион Америчког ратног ваздухопловства F-117 Ноћни јастреб у атару сремског села Буђановци, што представља први и једини потврђени губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији.

Радаковић је у свом излагању говорио како је била организована одбрана Сомбора, изневши податке да је наш град био на потенцијалној споредној рути НАТО снага из Мађарске, у случају копнене инвазије на Југославију, те да је јединица којом је командовао добила наређење да за њу у таквом случају нема повлачења. Он је изнео и са каквим се све проблемима сусретао као командант одбране града Сомбора.

Највише пажње присутних у препуној сали читаонице изазвало је излагање Золтана Даниа, који је у детаље описао како је његова јединица оборила до тада понос Америчког ратног ваздухопловства, авион F-117. Према његовим речима, произвођач ове летелице је био толико сигуран у њену супериорност, да пилот обореног авиона код себе није имао GPS уређај којим би га лоцарили након евентуалног пада, за разлику од пилота других борбених авиона који су коришћени у агресији.

На одушевљење свих присутних, Дани је са собом донео део обореног „Ноћног јастреба“, па су Сомборци имали прилику да у својим рукама држе комад летелице која је пала у Буђановце.

На крају трибине, велики број присутних није пропустио прилику да се фотографише са чувеним официром наше Ввојске, који је већ ушао у историју Србије.

Домаћин вечери је био Жељко Обрадовић, Председник организације резервних војних старешина АП Војводине, а „Пркосну песму“ Добрице Ерића је говорила пензионисана професорица Мила Ћатовић. У склопу трибине приказани су и уништени цивилни циљеви у нашем граду.

Комплетан аудиo снимак ове трибине биће емитован на таласима сомборског радија „Благовесник“ (на 95,7 Mhz), на датум обарања авиона F-117, односно 27. марта 2022. године од 16 часова.