У СОМБОРУ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЖЕТЕЛАЧКА СВЕЧАНОСТ
У СОМБОРУ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЖЕТЕЛАЧКА СВЕЧАНОСТ

Предајом хлеба од новог жита градоначелнику Сомбора Антониу Ратковићу, у Сомбору је прослављена Дужионица, традиционална жетелачка свечаност.

Прослава завршетка овогодишње жетве започела је светом мисом у цркви Светог тројства у присуству многобројних грађана, представника савета националних мањина и гостију. Након свечане мисе, учесници манифестације су се упутили у Скупштину града, где су у Свечаној сали „Жупаније“ градоначелнику Антониу Ратковићу, предали два хлеба која су направљена од првог овогодишњег брашна.

Ова традиционална светковина одржана је у организацији ХКУД „Владимир Назор“ и УГ „Буњевачко коло“, као захвала природи и богу за добар род, пре свега пшенице. Према традицији, за ову прилику пече се хлеб од новог жита, који се касније односи у цркву на освећење, а потом се предаје неком од градских великодостојника, као поклон народу.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић честитао је успешно завршену жетву и истакао важност неговања оваквих обичаја и традиционалних манифестација за заједницу.

  • Заиста сам поносан на све нас Сомборце, што данас у радости и весељу прослављамо крај жетве, прослављамо хлеб, крух, или крув направљен од новог жита, који представља континуитет живота. Дужионица је свакако једна веома значајна манифестација за Сомбор, пре свега културолошка, духовна, сомборска манифестација, која представља сво богатство мултиетничког шаренила и докле год буде тако, уверен сам да ће свака наредна година бити благороднија, а ми срећнији, радоснији и задовољнији, поручио је градоначелник.

Свечаност својим присуством су увећали и представници Хрватског националног већа, Националног савета буњевачке националне мањине, Министарства културе и информисања, Амбасаде Републике Хрватске, као и други угледни гости.