У СОМБОРУ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЖЕТЕЛАЧКА СВЕЧАНОСТ
У СОМБОРУ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЖЕТЕЛАЧКА СВЕЧАНОСТ

Предајом хлеба од новог жита градоначелници града Сомбора Душанки Голубовић, у недељу, 21. јула у Сомбору су прослављене традиционалне жетелачке свечаности „Дужионица“ и „Дужијанца“.

Окончање жетве пшенице и принос плода хлебног жита свечаним дефилеом учесника манифестације одевеним у народне ношње овдашњих Буњеваца и Хрвата, организовали су УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД „Владимир Назор“.

„Дужионица“ и „Дужијанца“ се приређује као захвала природи и богу за добар род, пре свега пшенице. За ову прилику се пече хлеб од новог жита, који се касније односи у цркву на освећење, а потом се предаје неком од градских великодостојника, као поклон народу. Тако је било и ове године.

Свечаност завршетка овогодишње жетве започела је светом мисом у цркви Светог тројства у присуству многобројних грађана, представника савета националних мањина и гостију. Након свечане мисе, учесници манифестације упутили су се у Скупштину града, где су у свечаној сали Жупаније градоначелници Душанки Голубовић, предали два хлеба, оба направљена од првог овогодишњег брашна.

Захваливши се организаторима који су на себе преузели и ове године да организују ову веома значајну манифестацију, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да ова манифестација фаворизује све оне вредности које сматрамо добрим, корисним и пожељним у нашој заједници. Организатори „Дужионице“ тј „Дужијанце“ се труде да сачувају обичаје Буњеваца и Хрвата и да пошаљу једну поруку јединства и традиције са овог нашег сомборског простора.

  • Ово је прилика да кажемо да је егзистенција важна, али да она није довољна уколико нема одређене надградње и уколико не обележимо све оно што је важно за наш живот, као што је овај догађај, онда то нема свој пуни смисао. Због тога је заиста битно што су данас са нама пре свега млади представници ових удружења у народним ношњама, који се труде да сачувају обичаје, рекла је Душанка Голубовић градоначелница Сомбора примајући хлеб од бандаша и бандашица испред УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД-а „Владимир Назор“.

Уручењу хлеба умешеног од новог брашна, а потом пријему, присуствовали су представници Националног савета Буњевачке националне мањине, представници Хрватског националног већа, УГ „Буњевачко коло“, као и ХКУД-а „Владимир Назор“ и други угледни гости.

Свечаности у Жупанији су присуствовали и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, градски већници др Далибор Форгић и Немања Сарач, Иван Шимунов, помоћник градоначелнице Града Сомбора, као и председница Скупштине града Љиљана Тица.

Оставите одговор