У СОМБОРУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛ „МУЛТИКУЛТИ“
У СОМБОРУ ОДРЖАН ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛ „МУЛТИКУЛТИ“

Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор организовао је трећи Фестивал мултикултуралности – „МултиКулти 2019“, који је одржан 30. јуна и 1. јула.

Први дан фестивала почео је свечаним дефилеом бројних КУД-ова и удружења из Сомбора и околних места, а након тога фестивал „МултиКулти 2019“ отворио је члан Градског већа задужен за област културе и образовања Немања Сарач.

  • Ми о Сомбору често говоримо као о граду мултикултуралности. То никада није очигледније него на догађајима као што је овај. Овај фестивал смо основали управо да би славили сво културно богатство Сомбора. Изражавам велику захвалност свим културно-уметничким друштвима и удружењима која су својим учешћем допринела да имамо овакав фестивал, рекао је овим поводом Немања Сарач.
  • Окупили су нас заједнички циљеви, пре свега афирмација толеранције, међусобног разумевања и промоција свих културалних различитости које поседује наш Сомбор, истакла је в.д. директора Културног центра „Лаза Костић“ Весна Шашић.

На бини која је постављена на Тргу Светог Ђорђа публика је током прве вечери била у прилици да ужива у плесном перформансу локалних фолклорних група, а наступили су и гости из Египта, фолклорна трупа „Реда“.

У оквиру Фестивала мултикултуралности јуче је одржано етнолошко предавање о сватовским обичајима у Бачкој, а у центру Сомбора је приказан и обичај позивања сватова код Срба староседелаца Сомбора и околине. Након дефилеа поворке сватова кроз главну улицу, програм је настављен на Тргу Светог Ђорђа где су бројни фолклорни ансамбли и удружења приказали традицију и културално наслеђе народа који живе у Сомбору а Фестивал је својим концертом затворила Даница Крстић, певачица групе „Балканика“.

Оставите одговор