У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНА „ВРБИЦА“ – И ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ЛИТИЈЕ УЛИЦАМА ГРАДА
У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНА „ВРБИЦА“ – И ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ЛИТИЈЕ УЛИЦАМА ГРАДА

Према древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Светог Великомученика Георгија освештане су гранчице врбе.

Чин освећења је вршио свештеник Срђан Нешић, након чега су гранчице дељене верницима. Потом је окупљени верни народ у порти сомборског Саборног храма, предвођен сомборским свештенством учествовао у „мини лиитији“, односно трократном опходу око храма.

Због епидемиолошких мера које су на снази и пандемије вируса КОВИД-19 ове, као и претходне године је изостала традиционална свечана Литија за Врбицу улицама Сомбора.

Празновање Лазареве суботе се завршило Вечерењним богослужењем које је служио отац Бранислав Шијачић, чиме је уједно почео празник улазак Исуса Христа у Јерусалим, у народу познатији као „Цвети“.

Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја IV века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење Јерусалимске цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом на Цвети на јутрењу, деле се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

Сутра, 25. априла на празник „Цвети“ Јутрење у сомборским храмовима Светог великомученика Георгија и Светог Јована Претече почиње у 8 а света литургија од 9 часова, док ће Литургија у манастиру Светог архиђанкона Стефана бити служена од 10 часова. Вечерње богослужење и Мало повечерје у „Малој цркви“ ће почети у 17 часова, а у сомборском Саборном храму сат времена касније.