У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНA ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА
У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНA ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА

У знак сећања на све пале хероје и жртве НАТО агресије, који су дали своје животе за будућност своје домовине и свог града, јуче су у Сомбору положени венци на споменик прве жртве НАТО бомбардовања, заставника Радована Медића и на Споменик жртвама ратова 1990-1999. године.

Венце и цвеће на гроб заставника Радована Медића положили су чланови породице и пријатељи, делегација Града Сомбора, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, Команде 224 центра за електронска дејства Батајница, чланови јединице којој је припадао заставник Медић. На Споменик жртвама ратова 1990-1999. године венац су заједнички положили делегација Града Сoмбора и Првог центра за обуку Војске Србије.

  • Ми не можемо да заборавимо, не можемо да променимо прошлост, али дугујемо велико поштовање и велику захвалност свим жртвама које су тада пале, у тих несрећних 78 дана и ноћи тешких за нашу земљу и за наш град. На овакав начин сећање се преноси и на млађе генерације, да се чува, да се никад не заборави, поручила је заменица градоначелника Љиљана Тица.

У сомборском храму Светога великомученика Георгија јуче је служена Литургија пређеосвећених Дарова којом је началствовао протојереј Александар Лазић, уз саслужење ђакона Александра Верића. Након Литургије је служен помен свим пострадалима у НАТО агресији 1999. године.

Деветнаест земаља Алијансе, 24. марта, 1999. године се без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, обрушило најпре на касарне и противваздушну одбрану Војске Југославије у Сомбору, Батајници, Младеновцу, Приштини.

Током 78 дана и ноћи бомбардовања, у 30.000 ваздушних налета испаљено је 50.000 разорних пројектила. Страдало је 2.500 људи, 500 цивила, а међу њима 79 деце. Рањено је 12.500 становника. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће. Овај бесомучни напад завршен је 10. јуна усвајањем Резолуције 1244 СБ УН.

Оставите одговор