У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Поводом Националног дана добровољних давалаца крви – 11. маја, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и члан Градског већа за област спорта, омладине, деце и здравства Антонија Нађ Косановић организовали су пријем за добровољне даваоце крви и представнике Црвеног крста Сомбор.

Главни циљ обележавања Националног дана добровољних давалаца крви јесте подизање свести о важности добровољног давања крви за очување здравља нације и спашавања живота наших суграђана.

Посебна пажња током данашњег пријема указана је женама добровољним даваоцима крви. Раније је су жене у Сомбору чиниле веома мали проценат добровоњних давалаца, али се у претходном периоду тај број повећао, тако да је у просеку сваки четврти давалац крви била жена.

У званичној презентацији Института за трансфузију крви Србије, наводи се да само једна јединица крви може спасити три живота. Нашој земљи, током једне године, потребно је 240 000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18 до 65 година може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв 4 пута годишње, а женски 3 пута.

Упркос овим статистикама, у Србији још увек нису достигнуте задовољавајуће бројке. Подаци говоре да је нашој земљи потребно 40 давалаца на сваких 1 000 становника (4%). У овом тренутку, у Србији је та стопа 3%.

Следећа акција добровољног давања крви, у организацији Црвеног крста Сомбор и Завода за трансфузију крви Војводине, заказана је за среду, 19. мај, у просторијама Центра за едукацију Црвеног крста Сомбор.