У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН „НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ“
У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН „НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ“

Поводом националног дана добровољних даваоца крви – 11. маја, Град Сомбор је јуче приредио пријем за добровољне даваоце и представнике Црвеног крста Сомбор. Заменица градоначелника Љиљана Тица и чланица Градског већа за област омладине, спорта, деце и здравства Антонија Нађ Косановић, овом приликом су се захвалиле свим даваоцима крви на најхуманијем гесту који чине.

– Драго нам је да имамо толико вредних и хуманих људи који дају крв и самим тим спашавају животе, а знамо да једна јединица крви може да спаси троје људи, и драго нам је да видимо да међу даваоцима крви има све више жена. Желим овом приликом да се захвалим на добром одазиву, јер сваки пут када Црвени крст организује добровољно давање крви, велики број наших суграђана се појави донира драгоцену течност, рекла је Нађ Косановић.

Секретарка Црвеног крста Сомбор Биљана Клипа истакла је да се ове године повећао број добровољних даваоца крви, захваливши се свим учесницима акција.

– Искористила бих прилику да свим нашим даваоцима честитам 11. мај – Дан добровољних даваоца крви, да им пожелим добро здравље и да им се захвалим што заиста годинама долазе у организацију Црвеног крста, наравно и у Службу за трансфузију крви до 2018. године и што су својим гестом допринели да спасимо многе људске животе. Ове године, за разлику од предходне две, имамо имамо сјајан одазив добровољних даваоца крви. Од почетка године до сада имамо 160 првих давања крви. Ту су се укључили млади из средњих школа и користим прилику да се захвалим њима и њиховим професорима, наравно и нашим младим волонтерима који врше промоцију добровољног давалаштва крви и едукацију средњошколаца у свим средњим школама у граду. Користим прилику да се захвалим и медијима који промовишу добровољно давање крви и наравно Граду Сомбору који је уприличио данашњи пријем и нашем градоначелнику који ће својим примером позвати и друге даваоце да се одазову на акције добровољног давања крви, рекла је Клипа.

Она је нагласила да је током ове године прикупљено око 700 јединица крви, што је за око 200 јединица више у односу на исти период прошле године.

– Оно што нас посебно радује, то је број жена које се одазивају на наше акције, тако да је од укупно прикупљених 700 јединица крви, око 200 јединица прикупљено од жена, казала је Биљана Клипа.

Пријему је присуствовао и почасни председник Црвеног крста Сомбор прим. др Милан Зобеница, а у име добровољних даваоца крви, чланови породица који заједнички учествују у акцијама и ову хуману традицију преносе на своје млађе укућане.