У СОМБОРУ И ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА
У СОМБОРУ И ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА
  • Post category:Друштво

Црвени крст Сомбор је у сарадњи са Локалним координационим тимом за сузбијање трговине људима Града Сомбора, јуче, 17. октобра, на Тргу Светог Ђорђа обележио „Европски дан борбе против трговине људима“.

Европска комисија 2007. године прогласила је 18. октобар за „Европски дан борбе против трговине људима“. Од тада се широм Европе организују активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима. Активности које Црвени крст и Локални координациони тим за сузбијање трговине људима Града Сомбора спроводе имају велики превентивни значај, јер су усмерене на децу и младе, као посебно угрожене циљне групе, али и на професионалце, који у свом раду, могу доћи у контакт са жртвама трговине људима.

Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста и Локалног координационог тима за сузбијање трговине људима Града Сомбора, у настојање да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном, континуинираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.

Волонтери Црвеног крста и чланови Локалног координационог тима су са суграђанима разговарали о проблему трговине људима, а у акцију испред Града Сомбора укључили су се и члан Градског већа за област деце, омладине, спорта и здравства Антонија Нађ Косановић и члан Градског већа за област социјалне заштите Дарко Смиљанић.

  • Град Сомбор је 2014. године формирао Локални координациони тим за сузбијање трговине људима и од тада спроводимо различите активности у циљу превенције трговине људима, у сарадњи са Црвеним крстом у Сомбору, за све категорије становниства, а највише за децу и младе у основним и средњим школама. Данас обележавамо Европски дан борбе против трговине људима. Поштујући превентивне мере Владе Србије и Градског штаба за ванредне ситуације, волонтери Црвеног крста организовали су квиз знања за наше суграђане, истакла је Антонија Нађ Косановић.