У СОМБОРУ 771 ОСОБА ИМА КОРОНУ! СИТУАЦИЈА У ГРАДУ ОКАРАКТЕРИСАНА КАО КРИТИЧНА
У СОМБОРУ 771 ОСОБА ИМА КОРОНУ! СИТУАЦИЈА У ГРАДУ ОКАРАКТЕРИСАНА КАО КРИТИЧНА

Према извештају Института за јавно здравље Војводине, Сомбор је међу шест градова у покрајини у којима је ситуација окарактерисана као критична. Најновији подаци сомборског Завода за јавно здравље кажу да је у Западнобачком округу 2.465 особа заражено вирусом Ковид–19. У Сомбору је инфицирано 771 лице, у Кули 739, Оџацима 477, до је у Апатиу 478 оболелих од вируса корона.

Због константног прилива пацијената и услед неадекватних услова за рад, Ковид амбуланта у Сомбору од суботе прима пацијенте на новој адреси, а чекања на преглед су од пет до десет минута.

Мерење температуре на улазима у све градске установе и институције, грађани на улицама под заштитним маскама слика је која оставља утисак да се противепидемијске мере поштују. Међутим, број заражених од корона вируса и даље није у паду, дневно их је око 30 позитивно од прегледаних, али је смањен број упућених пацијената у болницу, кажу у сомборској Ковид амбуланти.

  • Број прегелда је остао исти, што значи да је прегледано 558 људи, а тестирали смо 488 у протеклој недељи. Радимо све врсте тестирања, гужве нема, јер смо се тако организовали да заказујемо пацијенте и да нема чекања, каже др Здравко Хлодик, начелник Ковид амбуланте у Сомбору.

Ковид амбуланта је пресељена у већи објекат и налази се у улици Мите Поповића 12, а у адаптацију просторија је град Сомбор уложио око 3.000.000 динара.

  • Имамо шаторе, што значи да пацијенти неће бити на киши и неће бити у редовима, већ се одвајају у шаторе за Ковид пацијенте и нон Ковид пацијенте. Овде су много бољи услови за пацијенте, али и за наш рад, истиче Хлодик.

Број решења за кућни карантин није у паду, истичу у Санитарној инспекцији.

  • На територији Западнобачког округа број кућних карантина од 14.новембра до 14. децембра креће се око 3.0000, прецизније речено до сада смо издали 2.908 решења, али од те бројке их је већ око половина изашла из карантина. Међутим, имамо особе у продуженом карантину, јер су те особе биле у контакту са другом зараженом особом. Бројке варирају из дана у дан, напомиње Божана Совиљ, начелница Санитарне инспекције за Западнобачки округ.

У сомборској Општој болници се од короне лечи 81 пацијент, и већина њих има тешку клиничку слику. Седам пацијената је на респиратору, а три су на неинвазивној вентилацији.. (РТВ)

Оставите одговор