У СОМБОРУ 33 ОСОБЕ ЗАРАЖЕНЕ КОРОНОМ, ТЕСТИРАЊЕ У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ
У СОМБОРУ 33 ОСОБЕ ЗАРАЖЕНЕ КОРОНОМ, ТЕСТИРАЊЕ У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

Према последњим званичним подацима сајта ковид19 у Сомбору су коронавирусом заражене 33 особе. Када је реч о тестирању на ковид19 на лични захтев ради путовања или неког другог разлога, грађани то могу урадити искључиво у Заводу за јавно здравље Сомбор са заказаним термином.

Уколико грађани желе самоиницијативно да се тестирају на коронавирус, у Западнобачком округу то могу урадити у Заводу за јавно здравље Сомбор, који је лабораторијски опремљен, а цена корона теста је 6.000 динара. Домови здравља не раде овакве врсте услуге, а брисеве обављају само за лица код којих се сумња на присуство корона вируса.

  • На лични захтев се назове Завод за јавно здравље и закаже термин из разлога да се не би правиле гужве. Наша лабораторија ради тестирања, чека се два до три дана на резултате. На тест долазе обично људи који одлазе у страну земљу која тражи такав документ или ако неко жели из неког колектива да се тестира, али је потребно заказати због капацитета наше лабораторије, каже Гордана Цветић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Сомбор.

Епидемилози саветују да се грађани и даље придржавају личних и општих мера хигијене.

  • Не мора се на улици носити маска, али је треба имати негде при руци, јер када дођете у контант са неким на ближе од два метра онда ставите маску, а поготово ако комуницирате са старијим особама да их штитите, док све ово не прође, каже др Цветић.

Сви путници у међународном саобраћају који напуштају територију Србије, уколико затраже, могу у Заводу за јавно здравље Сомбор обавити тестирање на ковид19. Држављани Србије који долазе из иностранства тестирају се и њима се тест на коронавирус не наплаћује. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор