У СОМБОРСКОЈ КАФИЛЕРИЈИ ВИШЕ НЕМА ПРЕРАДЕ ЖИВОТИЊСКОГ ОТПАДА
У СОМБОРСКОЈ КАФИЛЕРИЈИ ВИШЕ НЕМА ПРЕРАДЕ ЖИВОТИЊСКОГ ОТПАДА

У погон сомборске кафилерије дневно је стизало између 30 и 40 тона кланичног и другог отпада животињског порекла. Камиони за превоз конфиската сада су паркирани, погони за прераду су празни, радници на годишњим одморима а Сомборци коначно без непријатних мириса.

Каква ће бити даља судбина Ветеринарске установе „Протеинка“ одлучиће нови власник, „Енерго-зелена“ из Инђије, предузеће које ће преузети „Протеинку“.

  • Према плану и програму који сам видео, Министарство и Влада Србије имају намеру да угасе „Протеинку“ и да права и обавезе, али и имовину пренесу на „Енерго-зелену“, рекао је за РТВ в.д. директора ВУ „Протеинка“ Милорад Вељовић.

Радницима који ће остати без посла а реч је о 37 запослених, понуђено је неколико могућности, а једна од њих је и прелазак на рад у „Енерго-зелену“.

Лазар Чонић, члан ИО Самосталног синдиката „Протеинке“ је рекао да се до сада нико од радника није определио за рад у погону који се налази у Инђији због удаљености, а према његовим речима и плате које су им понуђене у „Енерго-зеленој“ су доста мање у односу на оне које су имали запослени у „Протеинки“.

  • Колико смо информисани, радна места за нас у „Чистоћи“ о којима се прича по систематизацији не постоје и нико се није пријавио ни за ту опцију, већ су се углавном сви одлучили за отпремнину. Колеге су углавном на годишњем одмору и чекамо шта ће да се деси, јер наводно, када се спојимо са „Енерго-зеленом“, од њих треба да добијемо отпремнину, каже Чонић.

Пријема сировина више нема, али ће се наредних дана радити на сређивању и конзервирању како погона, тако и околине саме кафилерије. Према Вељовићевим речима, у предузећу су били ветеринарски и инспектори за заштиту животне средине, који су дали сугестије да се све то среди.

Затварање кафилерије значи да ће Сомбор после неколико деценија бити без непријатних мириса, што су грађани у ранијем периоду оценили као горући проблем у граду. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор