У СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ НОВИ СМЕР ЗА НАДАРЕНЕ УЧЕНИКЕ
У СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ НОВИ СМЕР ЗА НАДАРЕНЕ УЧЕНИКЕ

Гимназија „Вељко Петровић“ у Сомбору могла би бити једна од неколико гимназија које ће увести нови смер за ученике надарене за историју и географију. Услов је да се пријави довољан број ученика, који ће положити посебан испит, који ће бити одржан после завршног испита.

Министарство просвете понудило је гимназијама да од наредне школске године уведу историјско-географски смер, а међу школама које су заинтересоване за овај смер је и сомборска гимназија.

  • На општинско такмичење из историје пријави се око 30 ученика основних школа. Из географије исто толико. Претпостављамо зато да је ово средина у којој једно овако одељење може да заживи, каже Филип Ђуровић, председник Школског одбора и професор историје у сомборској гимназији.
  • Ми смо ове године тражили да покушамо да упишемо историјско-географски смер. Првенствено због резултата које смо постизали на такмичењима из ова два предмета. Имали смо неколико првих места на државним такмичењима. Имамо опремљеност која задовољава услове за један такав смер, прича Душан Мишковић, директор Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор.

Пријаве будућих средњошколаца је у току, а након што се пријави довољан број ученика почеће и припремна настава, која ће бити огранизована у складу са ванредним мерама.

  • Сада имамо 13 пријављених ученика, а минималан број је 15. Наду да ћемо успети у овом подухвату даје нам то што су сви пријављени ученици из Сомбора, тако да очекујемо да ће бити пријава и из других места Западно-бачког округа, додаје Мишковић.
  • Зашто би требли овај смер да упишу они који желе студирати право, политичке науке, туризам и хотелијерство? Имаће много бољу основу и упис на те или сродне факултете ће им бити лакши. Исто тако, радиће у мањим групама, јер су то одељења од 15 до 20 ученика, што омогућава већу индивидуалност у раду, каже Ђуровић.

Нови смер биће отворен тек у неколико гимназија, а сомборска би могла бити једина у Војводини. Иначе, у овој школи већ имају један нови смер а то је рачунарство и информатика. Уз то, ученици могу уписати природно-математички и друштвено језички смер, као и општи смер на мађарском. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор