У СОМБОР СТИГЛИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОДЛАГАЊЕ СТАКЛЕНЕ АМБАЛАЖЕ, УСКОРО ПОЧИЊЕ ПОСТАВЉАЊЕ
У СОМБОР СТИГЛИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОДЛАГАЊЕ СТАКЛЕНЕ АМБАЛАЖЕ, УСКОРО ПОЧИЊЕ ПОСТАВЉАЊЕ

Регионални пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ проширен је на још осам општина у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини, а Сомбор је први град у Војводини и један од четири града у нашој земљи који је добио специјализоване контејнере за прикупљање стаклене амбалаже.

У Србији се рециклира тек 44 одсто стаклене амбалаже, у Северној Македонији 30 одсто, а у Босни и Херцеговини 12, што је недовољно за успостављање исплативог система рециклаже на Западном Балкану.

Комплетна опрема биће постављена до краја марта, у градским језгрима, угоститељским објектима, као и у приградским насељима.

У Сомбору се годишње прикупи око 200 тона стаклене амбалаже, а уз нових 150 контејнера циљ је да се ове количине повећају за 20 одсто и постигне већа исплативост рециклаже стакла.

  • Тренутно имамо 100 контејнера, а треба да стигне још 50 који ће бити монтирани. Поставлајње ће бити на самој локацији града Сомбора, 40 контејнера ће бити по месним заједницама, а остатак у приградским насељима Ненадић, Буковац и други. Драго нам је што је Сомбор први град у Војводини који је добио ове контејнере, док је други град Ниш, па остали, каже за РТВ Маријета Малбаша, референт заштите животне средине у ЈКП „Чистоћа“ Сомбор.

Мирослав Ковачић, Већник за комуналну област и инвестиције објашњава да је Сомбор ушао у овај пројекат захваљујући чињеници да у нашем граду већ постоји Јавно комунално предузеће у којем је већ успостављен и разрађен систем сакупљања амбалажнног отпада.

  • Други важан фактор је што Сомбор има сертификат повољног пословног окружења и што смо у националној стратегији предвиђени за Регионални центар за управљање отпадом, наводи Ковачић.

Стаклена амбалажа мора да се извози што је додатни трошак, кажу оператери амбалажног отпада, а последица је то што већина коришцћене стаклене амбалаже заврши на депонијама, где стаклу треба више од 5.000 година да се распадне.

  • Треба имати у виду да неке врсте стакла, попут аутомобилског, лабораторијског, ватросталног стакла или огледала, ипак нису погодне за рециклажу, те одлагање таквог материјала треба избегавати. Свакако ће, паралелно са постављањем инфраструктуре, бити спроведена и едукација јавности о важности рециклаже, прецизира Виолета Белановић Кокир, генерална директорка Секопак-а.

Проширењем пројекта на нове општине, више од 500.000 становника Србије односно 1,5 милиона у три земље ће добити прилику да искоришћену стаклену амбалажу одлаже у рециклажне контејнере, у близини својих домова, и на тај начин допринесе заштити животне средине.

Пројектом је предвиђено да Ниш додбије 300 рециклажних контејнера, Крагујевац 120, док ће грађани Варварина на располагању имати 30 контејнера за сакупљање стаклене амбалаже.

Пројекат се спроводи у оквиру програма развојне сарадње са приватним сектором – девелоППП.де који финансира Немачко Савезно Министарство за економску сарадњу и развој, а имплементирају га НАЛЕД, Регионална развојна агенција Херцеговине (РЕДАХ) и Заједница јединица локалних самоуправа (ЗЕЛС) из Северне Македоније. (РТВ, Фото: РТВ – Весна Милановић Симичић)