У ПОНЕДЕЉАК ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА МИНИМАЛЦА ЗА ТУРИЗАМ И УГОСТИТЕЉСТВО
У ПОНЕДЕЉАК ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА МИНИМАЛЦА ЗА ТУРИЗАМ И УГОСТИТЕЉСТВО

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да у понедељак, 14. децембра, почиње исплата још једне минималне зараде у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству, те да је реч о износу од две милијарде динара који ће бити исплаћен из републичког буџета.

  • Реч је о секторској подршци за 72.500 запослених у туристичким агенцијама, рент-а-кар фирмама, угоститељским објектима и хотелима. Та додатна финансијска подршка значиће запосленима у овом сектору који су због пандемије корона вируса највише угрожени, навео је Мали.

Он је подсетио да је ово шести по реду минималац који добијају запослени у овим секторима у Србији, што значи да је пола пословне године у овим предузећима држава покрила исплатом зарада. Министар је истакао да је Пореска управа објавила списак од 12.037 предузећа која су остварила право на помоћ државе. На списку се налазе фирме из области угоститељске и туристичке привреде.

  • Предузећима ће новац бити уплаћен на посебне наменске рачуне које Управа за трезор отвора за ову сврху, нагласио је министар Мали и додао да је процедура за исплату поједностављена, тако да је потребан само један долазак овлашћеног лица привредног субјекта у надлежну филијалу Управе за трезор.

Министар је подсетио да су претходно исплаћене субвенције хотелијерима у износу од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици, за шта је издвојено 1,2 милијарде динара.

Мали је рекао и да је у буџету за наредну годину предвиђено 500 милиона динара за поделу ваучера за субвенционисани одмор у Србији, те је онда сасвим јасно да држава плански и системски покрива секторске проблеме у овој области.

Министарство финансија наводи да се на сајту Управе за трезор www.trezor.gov.rs могу наћи локације најближе филијале те управе и информације о томе шта овлашћена лица привредног субјекта треба да понесу од документације ради исплате средстава субвенција. (Танјуг)

Минималац од државе ће у понедељак добити 325 запослених у 110 сомборских фирми.

Оставите одговор