У ПЕТАК НА „ЋЕЛАВОМ ТРГУ“ ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ САДНИЦА БЕЛОГ ЈАСЕНА
У ПЕТАК НА „ЋЕЛАВОМ ТРГУ“ ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ САДНИЦА БЕЛОГ ЈАСЕНА

Захваљујући иницијативи која је покренута на друштвеним мрежама и одазивом великог броја наших мештана, Град Сомбор и компанија Апатинска пивара су се придружили националној акцији „Посади свој хлад“ и овом приликом обавештавамо вас да ће бити организована јавна подела 300 садница белог јасена у петак, 9. априла, у 12 часова на Тргу Светог Тројства у Сомбору. Саднице су обезбеђене уз помоћ друштвено одговорне компаније Апатинска пивара, која на овај начин жели да допринесе озелењавању места где живимо. Истог дана широм Србије биће подељено 30.000 садница.

„Након поделе 60.000 садница у јесењој и пролећној акцији наш план је да у наредним годинама поделимо 300.000 садница грађанима и на тај начин створимо здравија места за живот свих нас. Ми не садимо дрвеће у шумама него у градовима зато што тамо и живимо“, кажу организатори акције НВО Зелени развојни центар.

Ово није само еколошка акција, усмерена ка борби против климатских промена, већ је и акција која има здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор.

Пројекат „Посади свој хлад“ је усаглашен са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и у складу са циљевима светске акције „ Trillion Trees” Светског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је наша организација партнер за одржива еколошка решења у Републици Србији. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.

Свака садница садржи упутство за садњу и QR код преко којег можете да је региструјете и пратите упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за Ваше име и датум садње. За суграђане који би желели да учествују у акцији, али немају одговарајући простор обезбеђена је посебна локација за садњу. Посадите свој хлад и обезбедите чист ваздух вама и вашој породици! Број садница је ограничен, а једна особа може највише да добије једну садницу!