У ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ „МЕСЕЦ ЧИСТОЋЕ“ ПРИКУПЉЕНО 9.653 КУБИКА ОТПАДА
У ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ „МЕСЕЦ ЧИСТОЋЕ“ ПРИКУПЉЕНО 9.653 КУБИКА ОТПАДА

Током овогодишње акције „Месец чистоће“ прикупљено је укупно 9.653 м³ кабастог, грађевинског, баштенског и осталог отпада. У односу на прошлогодишњу акцију прикупљено је око 500 м³ отпада више, а поред поменуте акције радници ЈКП „Чистоћа“ Сомбор су у више наврата вршили уклањање дивљих депонија у граду. У поређењу са прошлогодишњом акцијом, Месна заједница „Нова Селенча“ је имала веће количине генерисаног отпада него лане.

Према речима др Драгана Радојчића, в.д. директора ЈКП „Чистоћа“ Сомбор, акцијa се одвијала као и ранијих година, по распореду којим су обухваћене све улице града Сомбора, док је за села од прошле године уведена новина у начину реализације „Месеца чистоће“.

  • Свака сеоска Месна заједница у зависности од броја становника, добила одређени број контејнера од 5 м³ који су сваке недеље постављени на одређеним локацијама, одакле се прикупљени отпад одвози на градску депонију у Ранчеву. Овај модел је пружио одличне резултате и мислимо да ће временом сигурно довести до крајњег циља, а то је потпуно елиминисање настанка дивљих депонија на територији града Сомбора, нагласио је Радојчић.

Он је додао да о броју постављених контејнера по селима одлучује Градска управа, док је ЈКП „Чистоћа“ у овом случају само извршилац услуге.

  • Пријаве за постављање ових контејнера мештани обављају у својој Месној заједници, а надлежни одређују локацију и распоред постављања ових посуда по којем ЈКП „Чистоћа“ поступа, објаснио је в.д. директора ЈКП „Чистоћа“ Сомбор,

Послове управљања отпадом на територији града Сомбора обавља ЈКП „Чистоћа“, у складу са Одлуком о одржавању чистоће на територији града Сомбора, којом су прописани услови и начин организовања послова у вршењу комуналне делатности одржавања чистоће.

  • С обзиром на то да се приликом обављања послова прикупљања комуналног отпада сусрећемо са ситуацијама да грађани износе отпад који не спада у кућни и да га одлажу у неадекватне посуде, сматрам да је неопходно грађане најпре едуковати, а затим пословање ускладити са одредбама Одлуке о одржавању чистоће која регулишу ову област. У настојању да решимо поменути проблем, у претходном периоду упутили смо информативно-едукативна обавештења грађанима о врстама, количини и начинима одлагања кућног отпада, а са овим обавештењима наставићемо до 01.09.2020. године, што је и крајњи рок за примену мера наведених у обавештењима. Такође бих искористио прилику да још једном замолим наше суграђане и позовем их на одговорно понашање према средини у којој живе. Уколико постоји потреба за одлагањем отпада који не спада у категорију комуналног (кућног), а грађани нису у могућности да такав отпад самостално транспортују до градске депоније, треба да позову благајну ЈКП „Чистоћа“ на број телефона 025/415-788, како би договорили изнајмљивање контејнера, поручио је Драган Радојчић.

Оставите одговор