У „ДОСИТЕЈУ“ ПОЧЕО ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД! ЂАЦИ У КЛУПАМА САМО ПРЕ ПОДНЕ
У „ДОСИТЕЈУ“ ПОЧЕО ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД! ЂАЦИ У КЛУПАМА САМО ПРЕ ПОДНЕ

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у Сомбору једна је од 240 школа у Србији које од нове школске 2019/2020. почињу са реализацијом пилот пројекта Министарста просвете, науке и технолошког развоја „Обогаћени једносменски рад“.

Више од 630 ђака свих разреда, ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Сомбору, нову школску годину почели су у преподневној смени. Већина ученика истиче одушевљење и могућност за бољу организацију слободног времена.

  • Мени се свиђа то што идемо пре подне, зато што можемо обавити своје обавезе када дођемо кући, идемо на тренинге и могу да се играм са другарицама, истиче Милица Гњатовић, ученица петог разреда.
  • Не морамо више суботом и недељом да се гурамо за додатне наставе и устајемо рано, можемо то радити поподне. Мени је такође добро што јер имам увече тренинг, а овако сам пола тренинга пропуштао, нагласио је Матеј Корил, ученик осмог разреда.
  • Кад се вратимо из школе моћи ћемо да се играмо, да имамо више времена да учимо, да идемо негде са породицом, испричала је ученица Марина Милићевић.
  • Временски ми се допада, али што ћемо бити сви у смени, видећемо, овако још нисмо ишли, каже Јована Петровић.

Родитељи основаца истичу бројне бенефите које очекују од нове једносменске наставе.

  • Деца ће имати више времена зими, кратак је дан па неће долазити по ноћи кући, мислим при том на безбедност деце. Зато мислим да је бољи овај једносменски рад, рекао је Срђан Пословски.
  • Много је једноставније да ми деца иду у исту смену, имамо више од дана, можемо осим домаћег задатка да урадимо још нешто, а и лакша је организација када двоје деце иду у исту смену, објаснила је Мирјана Ђорђевић, мајка двоје школске деце од којих је млађе првак.
  • Пошто се може остајати до 17 часова, деца имају и ваншколске активности, деца могу и да ураде домаћи па родитељи имају мање посла што се тиче домаћег, а више времена за дружење са децом, нагласила је Милана Васиљевић.

Стручњаци наглашавају да је успешност учења условљена и местом, а и временом учења које током преподнева најбоље ефекте даје између 8 и 11 часова.

  • Ако код детета од најранијег узраста желите да формирате радне навике управо је то начин – у исто време, на истом месту одрађивати исте активности. Значи, ако деца долазе целу школску годину у исто време, претпостављамо да ће се лакше формирати радне навике што и јесте циљ, објаснила је Меира Мрђенов, психолог у ОШ „Доситеј Обрадовић“.

За потребе једносменског рада реновиран је простор у школи, обезбеђени ормарићи за прибор и уџбенике, а учионице опремљене рачунаром, пројектором и интернетом.

У општини Сомбор, осим ОШ „Доситеј Обрадовић“, по пројекту „Обогаћени једносменски рад“ наставу ће похађати основци у селима Стапар, Чонопља и Алекса Шантић. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор