У ДАНАШЊОЈ АКЦИЈИ КРВ ДАЛЕ 54 ОСОБЕ, МЕЂУ ЊИМА И ГРАДСКИ ЧЕЛНИЦИ
У ДАНАШЊОЈ АКЦИЈИ КРВ ДАЛЕ 54 ОСОБЕ, МЕЂУ ЊИМА И ГРАДСКИ ЧЕЛНИЦИ

У Центру за едукацију Црвеног крста Сомбор данас је одржана редовна акција добровољног давања крви. Данашњој акцији одазвалa се 61 особа, крв је након прегледа дало њих 54, од којих је било 18 жена а забележено је и 5 првих давања.

Данашњу акцију добровољног давања крви су својим учешћем подржали градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и чланови Градског већа Антонија Нађ Косановић и Ђорђе Зорић.

– Јуче смо имали прилику да обележимо Национални дан добровољних даваоца крви, а данас испред Градске управе, одазвали смо се добровољном давалаштву. Овом приликом бих се завалио свим људима који су данас издвојили своје време и дошли да дају крв. Видимо да је од раног јутра овде велики број људи, што нам је изузетно драго и апелујем на све суграђане који имају могућност да дођу и дају крв, јер нама је то можда пар минута, а некоме ће то значити много, поручио је Ратковић.

Акције добровољног давања крви у Сомбору организује Црвени крст Сомбор, у сарадњи са партнерима из Завода за трансфузију крви Војводине. Крв могу дати особе старости од 18 до 65 година живота, које су здраве. Кратким систематским прегледом давалац крви проверава своје здравствено стање, сви састојци крви се нормализују веома брзо по давању крви, а крвне ћелије се обнављају млађим ћелијама из коштане сржи. Једном јединицом крви могуће је спасити три људска живота.

Наредна акција добровољног давања крви у Сомбору ће бити одржана 18. маја, а комплетан план редовних акција добровољног давања крви за 2022. годину у Црвеном крсту Сомбор доступан је овде.