„ТРАВНИЧКА ХРОНИКА“ НАЈБОЉА НА ШАБАЧКОМ ФЕСТИВАЛУ
„ТРАВНИЧКА ХРОНИКА“ НАЈБОЉА НА ШАБАЧКОМ ФЕСТИВАЛУ

Фестивал „Позоришно пролеће” по пети пут се завршава вечерас у Шапцу свечаном доделом награда, а за најбољу представу у целини проглашена је „Травничка хроника” Иве Андрића, у адаптацији и режији Никите Миливојевића, у продукцији Српског народног позоришта из Новог Сада и Народног позоришта Сомбор.

За најбољу представу у целини – „Травничка хроника”, трочлани жири је дао следеће образложење: „За целовит сценски утисак перманентног кошмара који се понавља на просторима који производе много више историје него што могу да поднесу, а у којем су глумачки ансамбл, костими, маске, музика, сценски покрет и сценографски оквир заокружили слику мрачне стварности”.

Иста представа је освојила награду фестивала „Љубиша Јовановић” за најбољу мушку улогу – Марко Марковић, глумац из Сомбора, који је пре само недељу дана освојио и Стеријину награду на Позорју, за комад „Семпер Идем” НП Сомбор, у режији Горчина Стојановића.

„Марко Марковић је успео фино да нијансира не само разлике између појединих рола које је тумачио, него и да проникне у личну драму Николе Роте и покаже сву дубину тог лика”, стоји у саопштењу жирија који чине – Александар Милосављевић, Оливера Милошевићи Јелена Стокућа.

Жири је био суочен са чињеницом да су три од четири представе изведене на фестивалу настале као драматизација домаћег романа, и сматрају да се ту не ради о једноставним, уобичајеним превођењима новеле на „језик драмске форме”, него о делима која задржавају наративну форму оригиналних романа, смештајући их у нови, изведбени контекст, преноси Танјуг.

Тај драмски поступак виде као врлину у нашој театарској стварности.

Оставите одговор