ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ЗБОГ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ У ОКРУГУ ИЗРЕЧЕНО 120 МЕРА, ПОЛА У СОМБОРУ
ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ЗБОГ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ У ОКРУГУ ИЗРЕЧЕНО 120 МЕРА, ПОЛА У СОМБОРУ

У Србији је током протекле деценије убијено у породичном и родно заснованом насиљу 350 жена. Прошле године је убијено 28, а у првих шест месеци ове године 14 жена. Да је насиље „мушког“ пола говоре и подаци МУП-а да су у 2019. години 15.932 жене и 5.596 мушкараца били жртве породичног насиља.

Што се тиче западнобачког округа, број насиља у породици кривично није повећан, али је много више изречених хитних превентивних мера. Током ванредног стања, у Сигурној кући у Сомбору боравило је 11 жена и деце жртава породичног насиља.

На територији западнобачког округа у првој половини ове године забележена су 94 кривична дела насиља у породици, што је за око десет одсто мање, у односу на прошлу годину. Међутим, повећан је број хитних мера. До јуна је изречено 500 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву и удаљење насилника из стана. Надлежни оцењују да повећање хитних мера, а мање кривичних дела насиља у породици остварује жељу законодавца, јер се превентивно утиче на спречавање насиља и указује на нулту толеранцију. У сомборској Сигурној кући истичу да број смештаја жртава породичног насиља није повећан.

  • Имам податак да свега 10 одсто пријава добије специјализовану услугу смештаја у сигурним кућама. То можемо да доведемо у везу са тим да је Србија међу водећим земљама фемицида. У Србији је током протекле деценије убијено у породичном и родно заснованом насиљу 350 жена. Две трећине се није обраћало институцијама, а једна трећина која се обратила су такође убијене, саопштила је Тамара Савовић, руководилац Сигурне куће у Сомбору.
  • У првој половини априла имали смо само шест пријава породичног насиља, а у првој половини јуна 25 случајева. Бројке довољно говоре о томе колико је ванредно стање утицало на смањење броја пријава, односно да се другачије организационо покријемо када дође до оваквих ванредних стања. Период изолације нам је јасно показао да организација рада служби за заштиту жртава насиља треба да буде прилагођена оваквим изненадним ситуацијама, казала је Ивана Кулић, руководилац интерног тима за насиље у породици – Центар за социјални рад Сомбор.

Током ванредног стања, због епидемије корона вируса, изречено је 120 хитних мера, од чега је 50 одсто у Сомбору, наводе у Полицијској управи.

  • Мере дају ефекта, а жртве су се оснажиле, јер видимо да број пријава расте, док је број кривичних дела насиље у породици смањен. Овај Закон делује превентивно, а жене су оснаженије, рекао је Бранислав Олујић, криминалистички инспектор – координатор за насиље у породици, ПУ Сомбор.

Покрајински омбудсман истиче да се у Војводини број породичног насиља из године у годину повећава.

  • Ако упоредимо 2016. када је број пријава био 3.300 и прошлу годину, када је број пријава био преко 7.000 случајева насиља у породици на територији АПВ-а, примећујемо на нивоу самог поступања да је повећан број ових кривичних дела. Међутим, оно што охрабрује је чињеница да полиција у случају пријаве насиља одмах одреагује хитном мером. Одлуке тужилаштва и суда у високом проценту су такве да се изречене мере продужавају, што је охрабрујуће у смислу сарадње свих институција“, изјавио је проф. др Зоран С. Павловић, Покрајински заштитник грађана – омбудсман.

Надлежни из мреже институција за помоћ поручују жртвама да пријаве породично насиље на време, да не буде прекасно и изговорено: „Сви су знали, а нико није одреаговао“. Жртва насиља мора имати поверења у систем, који ће јој омогућити да изађе из круга насиља. Током протеклих девет година кроз Сигурну кућу у Сомбору прошло је више од 250 жена и деце жртава породичног насиља. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор