ТЕСТИРАЊЕ ВОЗАЧА НА ДРОГУ ТРАЈЕ 10 МИНУТА, ПОЗИТИВНЕ ЧЕКАЈУ ОЗБИЉНЕ КАЗНЕ
ТЕСТИРАЊЕ ВОЗАЧА НА ДРОГУ ТРАЈЕ 10 МИНУТА, ПОЗИТИВНЕ ЧЕКАЈУ ОЗБИЉНЕ КАЗНЕ

Вест да саобраћајна полиција од Нове године има одобрење да контролише возаче на присуство наркотика поприлично је узнемирила неке од учесника у саобраћају који користе и психоактивне супстанце. Уређаје којима се то утврђује МУП Србије набавио је још далеке 2009. године, а кориштени су искључиво кампањски, односно повремено у неким акцијама МУП-а у склањању несавесних возача са улице, а сад постају стална пракса поред алко-теста.

Саобраћајна полиција у Србији суочава се два проблема који изазивају саобраћајне несреће са погинулим и повређеним особама. То су неприлагођена брзина и алкохолизам, а сад стигли су на ред и наркотици.

Полиција није тек тако одлучила да крене у акцију откривања присуства, полицијским речником речено, “психоактивних супстанци” код возача. То се до сада утврђивало приликом вађења крви, а сад на лицу места и то за само за пет до осам минута и то директно преко пљувачке возача. Само претпрошле недеље према незваничним подацима 16 возача било искључено из саобраћаја због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци, а осам због насилничке вожње.

Они који надувани или “нашмркани” седну за волан мораће да рачунају на то да ће им бити наложено да поред алко-теста одраде и тест на дрогу преко пљувачке, који открива присуство чак седам врста наркотика који се користе на територији Србије: хероин, кокаин, амфетамин, метаамфетамин, канабис, сканк, метадон, екстази и спид.

Возач за кога се сумња да вози под утицајем наркотика добиће посебан уложак са цевчицом у који убацују већу количину своје пљувачке, која се затим ставља у апарат који врши анализу пљувачке, за разлику од тестирања која се обављају у болницама, где се присуство дроге утврђује из урина или крви. Анализа садржаја пљувачке, траје у просеку од 8 до 10 минута.

За возаче који управљају возилом под дејством психоактивних супстанци, законом је запрећена казна од 20.000 до 40.000 динара, минимум 6 месеци забране управљања и 8 казнених поена. Такође следи и задржавање у полицијској станици у периоду од 12 сати.

Они који одбију овакво тестирање биће кажњен новчаном казном од 100.000 до 120.000 динара, 14 казнених поена и одузимањем дозволе на осам месеци или затворском казном од 30 дана.

Иако је саобраћајна полиција пре скоро 10 година набавила ове уређаје разлог зашто су се користили кампањски било је скупоћа теста. Цена по тестирању далеке 2017. године износила је 25 евра, да би са годинама, вредност тестова била мања, па су се тиме створили услови да се ови тестови почну примењивати у свакодневним контролама. (nova.rs)

У локалној акцији појачане контроле саобраћаја усмереној на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци коју је сомборска полиција спровела 23. јануара, откривен је један возач који је управљао возилом под дејством психоактивних супстанци.

Оставите одговор