ШВЕДСКИ ФИЛМОВИ НА СОМБОРСКОМ ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ
ШВЕДСКИ ФИЛМОВИ НА СОМБОРСКОМ ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ

У оквиру трећег издања Сомборског филмског фестивала, који се ове године одржава од 10. до 13. јула у организацији Културног центра “Лаза Костић”, уз три селекције домаћих остварења наћи ће се и једна инострана – Панорама шведских филмова.

Ова програмска целина реализована је у сарадњи са амбасадом Шведске и приказује остварења из савремене кинематографије ове земље, чије су пројекције одржане на значајним европским филмским фестивалима током претходне две године. Два филма у овогодишњем избору биће приказана у Дворишту Жупаније.

“Брит-Мари је била ту”, адаптација истоименог књижевног бестселера Фредрика Бакмана у режији Туве Новотни, на програму фестивала је у петак 10. јула у 22х. Радња прати домаћицу Брит-Мари која одлучује да напусти супруга после 40 година брака, а тиме и свој дотадашњи живот. Она прихвата нови, изазовни посао у малом граду Боргу који нема другог поноса осим младог фудбалског тима. Њен нови посао је да тренира младе фудбалере. У главној улози је једна од водећих шведских глумица Пернила Аугуст, позната и по својој сарадњи са легендарним редитељем Ингмаром Бергманом.

“Суне вс Суне” редитеља Џона Холмберга, филм је о најгорем могућем почетку школске године једног шведског дечака. Првог дана четвртог разреда, Сунеа дочекује изненађење. На његовом месту је нови дечак и он је све што Суне жели да буде. И не само то, већ је његово име такође Суне. Филм је приказан на прошлогодишњем Берлиналеу у програму Генератион Кплус, који је намењен остварењима за децу. На репертоару фестивала ће бити у суботу, 11. јула у 22 сата.

Трећи Сомборски филмски фестивал биће одржан у организацији Културног центра “Лаза Костић”. На репертоару ће се наћи 11 филмова у четири селекције: Главни програм, Култни класици, Панорама шведских филмова, и Носталгија, а гостујући селектор програма је Иван Карл. Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова и концерти. Церемонија свечаног отварања заказана је за 10. јул у 20 сати.

Оставите одговор