СУТРА У СОМБОРУ XVI МЕМОРИЈАЛ „ЈОВАН ЂУРАН“
СУТРА У СОМБОРУ XVI МЕМОРИЈАЛ „ЈОВАН ЂУРАН“

XVI Меморијал „Јован Ђуран“ биће одржан у суботу, 03. јула 2021. године од 14 часова, на помоћном терену Фудбалског клуба „ЖАК“ у Сомбору. Учесници ће сетакмичити у вожњи запрега, фијакера, кроз чуњеве (дисциплина Ц) у дисциплинама двопрег и четворопрег.

Меморијал се одржава у част познатог сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чије занатско умеће се граничило са уметношћу, те је опрема за коње из његове радионице стигла чак и до двора британске краљице Елизабете II. Његови радови су одлазили у ергеле Ђаково, Липик, Бриони, као и у иностранство: Аустрију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Шведску и друге земље. Први Меморијал „Јован Ђуран” организован је 2006. године у ергели Келебија, на предлог Вјекослава Пападопула, председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије.

Целодневна манифестација ће почети дефилеом фијакера улицама Сомбора, а за престижну награду „Фијакер стари“ такмичиће се запреге из читаве државе.

С А Т Н И Ц А

9 – 11 часова: дочек такмичара и гостију
11,30 часова дефиле Фијакера и јахача улицама Сомбора избор најлепше запреге, “Фијакер стари” избор најлепшег црног коња
13,00 часова: обилазак паркура за возаче и извлачење такмичарских бројева
14,00 часова: почетак програма – свечани дефиле и постројавање свих такмичара, поздравни говор организатора и ВИП гостију – свечано отварање, културно-уметнички програм
14,30 часова: почетак такмичења
17-18 часова: додела награда
19,00 часова: свечана вечера за такмичаре и госте

Улаз за посетиоце је бесплатан.

Меморијал „Јован Ђуран“ се одржава под покровитељством града Сомбора и Владе Војводине. По први пут генерални стонзор манифестације је фабрика акумулатора „Black Horse“ из Сомбора, која је обезбедила награде. Победник Меморијала осваја новчану награду од 1.000 евра, другопласирани 500, а трећепласирани 250 евра. Уз новчану наглеаду, победник добија на поклон уникатне оглавине израђене у сарачкој радионици Ђуран, прекривач за коње, прелазни пехар, као и уникатни пехар у трајно власништво.

Доношењем закона о спорту, Меморијал “Јован Ђуран“ у вожњи запрега се одржава према правилима светске организације за коњички спорт ФЕИ, и Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине.