СУТРА У СОМБОРУ ТРИ ИЗЛОЖБЕ, БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ И ГАЛА КОНЦЕРТ
СУТРА У СОМБОРУ ТРИ ИЗЛОЖБЕ, БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ И ГАЛА КОНЦЕРТ

У оквиру обележавања Дана града Сомбора, сутра, 15. фебруара 2020. године од 11 часова, у галерији Културног центра „Лаза Костић“ ће бити отворена изложба слика Саве Стојкова под називом „Светлуцаве шуме“.

Сомбор 2020. године обележава један и по век институционализоване бриге о свом зеленилу, по коме је наш град чувен и ван наших граница. Истовремено, скоро су два и по века протекла како је град 1774. г. посадио две велике оближње храстове шуме – Буковачку и Шикару, које су се простирале на 1.500 катастарских јутара. До данас је сачуван само део тог природног блага. Управо је шума чест мотив у сликарству сомборског сликара Саве Стојкова, још од његових сликарских почетака. Сачувана су његова прва платна, настала у периоду од 1947. до 1950. године, на којима млади сликар слика сомборску Шикару у свим годишњим добима. Стојков се шумама враћао и касније, као у предаху између сликања препознатљивих пејзажа равнице и портрета равничара. И један од последњих великих његових опуса био је посвећен шумама. Настао је током 2010. године, техником уља на стаклу, и представљен је на две велике изложбе у Сомбору и Новом Саду.

О том опусу и о Савиним шумама, писао је ликовни критичар Сава Степанов: „Данас Сава Стојков слика мотиве и призоре шуме. Мноштво стабала, дрвећа, испреплетаних грана, крошње кроз које се пробијају зраци светлости, динамична игра светла и сенке – све то уметнику омогућава ликовну интерпретацију испуњену чудесним склопом ликовних елемената. Линија и цртеж, боја и колорит, мотивска структура, односи тамног и светлог јесу аутентични ликовни проблеми које стари мајстор решава сигурно, рутински, разложно. У свим тим сликама постоји неки виши ред, постоји одређена композицијска структура, често баш заокруженост. Јер, сликајући природу, уметник усваја њене принципе, усаглашава се са њеним карактером, њеним ритмом, њеним принципима. Захваљујући том ставу, Стојков доспева и до природе слике. Дакако, при томе је он доследан заговорник традиционализма и оних класичних вредности слике која је схваћена првенствено као естетски предмет, као извор ликовног задовољења потреба посматрача… Све ове слике употпуњене су једним богатим животним искуством, засебном људскости и духовности, искричавим сензибилитетом који Сава Стојков, у већ поодмаклим осамдесетим годинама живота, тако убедљиво манифестује у својим новим светлуцавим шумама, баш као и у целокупном свом сликарству“.

Изложба у Галерији Културног центра подразумева дела Саве Стојкова из поменутих опуса.

САВА СТОЈКОВ

Рођен је у Сомбору 1925, а преминуо је у свом родном граду 2014. године. Његово сликарство одавно је постало једно од уметничких знамења војвођанске равнице, а њиме се бавио дуже од седам деценија. Припадао је реду оних ликовних стваралаца, који су дуготрајно и понесено неговали идеје блискости са естетиком природе војвођанске равнице и преносили их на просторима који се могу, без претеривања, назвати планетарним. Током своје сликарске каријере Стојков је приредио преко 500 самосталних, а учествовао је и на више од 600 колективних изложби. Излагао је на свих пет континената, у најпрестижнијим галеријама светске уметности. За свој уметнички рад награђен је са преко 40 значајних признања, међу којима је и „Вукова награда“, највише републичко признање за културу у Србији. Одликован је Орденом Св. Саве. О његовом сликарству објављено је десет књига и монографија, штампано је 12 уметничких мапа, а снимљено је и више документарних филмова и ТВ емисија. Од 2010. до 2016. г. у Сомбору је, у здању Препарандије, радила галерија Саве Стојкова, у којој се налазила његова ретроспективна уметничка збирка.

Сутра од 12 чаова у Великој сали Градске куће бити изведена балетска представа за децу „Вилине шумске чаролије“.

У Градском музеју Сомбор ће сутра од 18 часова бити отворена изложба „У том Сомбору – град кроз призму сликара“, која прати монографију Милана Степановића. У галерији „Милан Коњовић“ од 19 часова наши суграђани ће моћи да погледају поставку „Жене у сликарству Милана Коњовића“, док ће од 20 часова у Великој сали Градске куће бити одржан гала концерт професора Музичке школе „Петар Коњовић“ Сомбор.

Комплетан четвородневни програм прославе Дана града Сомбора можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор