ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЦРКВА СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ У СОМБОРУ“
ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЦРКВА СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ У СОМБОРУ“

Пред пуним амфитеатром Педагошког факултета у Сомбору, у среду, 6. октобра, представљена је књига Милана Степановића „Црква Св. Јована Претече у Сомбору“, заједничко издање Српске православне црквене општине у Сомбору и УГ „Норма“.

После три композиције које је извео црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена“ и поздравне речи протојереја Срђана Перића, старешине цркве Св. Јована Претече, о књизи су говорили њен рецензент и писац предговора, историчар проф. др Саша Марковић, протојереј Срђан Нешић – парох цркве Св. Јована Претече, и Милан Степановић, писац књиге, а прочитана је и беседа Весне Башић, саветнице у Архиву Војводине, која је била уредница књиге.

Проф. др Саша Марковић нагласио је да књига Милана Степановића, на један изразито посвећен и истраживачко утемељен начин, представља Цркву Светог Јована Претече у Сомбору, али и микроисторију једне велике историјске рефлексије прошлости српског народа на овом простору, те да њен писац, на трагу својих ранијих истраживања, текстова и монографских дела, врло вешто, зналачки одмерено и изворно утемељено додаје овим делом још један рестауриран део несвакидашњег споменичког мозаика културно-историјске и духовне прошлости Сомбора. У беседи уреднице књиге Весне Башић, коју је прочитала др Наташа Гојковић, речено је да је Степановићева књига настала на основу истраживања архивске грађе и литературе, те је верна животу и документу, као и да је овакав степен обновљеног и провереног трагања по прошлости могуће достићи само ако се добро познаје општи и национални историјски контекст и духовни оквир. Аутор је, каже Весна Башић, на основу разноврсних и слојевитих историјских чињеница и извора, успео да уцелини аутентичне животописе сомборске српске духовне елите у времену и да их преточи у историју старе Светојовањске цркве у Сомбору. Протонамесник Срђан Нешић осим осталог је рекао да књига обилује описима живота личности које су ушле у историју и овог храма и овог града, те да Степановићевом књигом прослављамо богату историју нашег народа на овим просторима, која се огледа кроз историју овог храма.

У свом обраћању аутор књиге Милан Степановић нагласио је да књига о сомборској Малој православној цркви није само сажет приказ њене прошлости и богате духовне и уметничке баштине већ представља и јасно сведочанство о вековном континуитету у залагању сомборских Срба да истрају на путевима очувања националног и верског идентитета, али и о њиховом стремљењу ка достизању цивилизацијских домета свог окружења и европске културе уопште. Степановић је говорио и о концепцији саме књиге – о настанку храма и његовом животу од краја 17. века до данас, његовој архитектури и уметничкој баштини, о свештеницима и њиховој пастирској мисији кроз векове, као и о савременом тренутку ове цркве, која представља једино сомборско здање са статусом непокретног културног добра од изузетног значаја. Аутор се захвалио и свим сарадницима који су допринели настанку књиге.

Издавачи књиге „Црква Св. Јована Претече у Сомбору“ даровали су присутним посетиоцима промоције, који су испунили велики амфитеатар Педагошког факултета, по примерак овог, по свом садржају и естетици, теми примереног издања. (М.С.)