СУТРА ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
СУТРА ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Трећи Сомборски филмски фестивал почиње сутра, 13. јула, када ће на свечаном отварању бити приказан филм „Концентриши се, баба” Пјера Жалице, са легендарном Миром Бањац у главној улози. На репертоару ће се од 13. до 16. јула наћи 13 филмова у четири селекције: Главни програм, Селекција младих аутора, Панорама шведског филма, и Кад би Сомбор био Холивуд, а селектор програма је Дејан Дабић. Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, радионице, и концерти.

Главни програм ће у Атријуму Градске куће представити пет остварења из наше земље и Европе: Уз филм отварања, публика ће моћи да види филмове „Оаза“ Ивана Икића, „Матер“ Јуре Павловића, „Ундине“ Кристијана Пецолда и „Зној“ Магнуса фон Хорна. Жири главне, такмичарске селекције, чине глумац Петар Стругар, глумица Марија Бергам, и филмски продуцент Филип Фети Даутовић.

У Селекцији младих аутора наћи ће се три филма којји су донели свеж редитељски приступ у домаћој кинематографији: „Лихвар” Немање Ћеранића, „А.С. (25)” Милене Грујић, и „Ивана Грозна” Иване Младеновић. Ово је уједно и друга такмичарска селекција уз Главни програм, а филмове из ове селекције публика ће моћи да погледа у Кабареу Народног позоришта Сомбор.

Програмска целина Панорама шведског филма реализована је у сарадњи са амбасадом Шведске и приказује остварења из савремене кинематографије ове земље, чије су пројекције одржане на значајним европским филмским фестивалима током претходних година. У дворишту Градског музеја Сомбор биће приказани филмови „Брит-Мари је била ту” редитељке Туве Новотни и „Суне вс Суне” Јона Холмберга.

Селекција „Кад би Сомбор био Холивуд” посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора, али и из историје наше земље. У Атријуму градске куће биће приказани филмови „Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића, „Порајмос” Горчина Стојановића и „Жућко – прича о Радивоју Кораћу” Гордана Матића.

У Филмском матинеу за децу, посвећеном најмлађим љубитељима филма, на репертоару су 11. и 12. јула била два анимирана филма – „Тајна изгубљеног краљевства” и „Леси се враћа кући”. Филмови из ове селекције, као увертира у остале програмске селекције, приказани су у Атријуму Градске куће.

Мира Бањац, легендарна глумица југословенске и српске кинематографије, овогодишња је добитница награде Специјални Ернест, за досадашњи и будући допринос добрим филмовима. На свечаном затварању фестивала награде ће бити уручена и прошлогодишњем добитнику ове награде, Славку Штимцу, још једној легенди домаћег филма.

У пратећем програму Трећег сомборског филмског фестивала биће одржан концерт рок групе Love Hunters, презентације издаваштва Нишког културног центра и Филмског центра Србије, радионица „Како се гледа филм – мала школа бонтона”, и наступ Жарка Степанова и бенда „Бре”.

Улаз на све програме трећег издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а пројекције филмова и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја Сомбор, Кабареу Народног позоришта Сомбор, и на Тргу Светог Ђорђа.

У случају кише, програм ће се одржати на алтернативним локацијама, и то: Главни програм, филм „Дара из Јасеновца”, свечано отварање и затварање, и концерт „Лове Хунтерс” на Великој сцени Народног позоришта Сомбор; Селекција младих аутора у Великој сали Културног центра „Лаза Костић” Сомбор; Панорама шведског филма, Филмски матине за децу, те филмови „Порајмос” и „Жућко – Прича о Радивоју кораћу” у Свечаној сали Градске куће. Промоције издаваштва ће се у случају кише одржати у Градској кафани Сомбор.