СУТРА ПОЧИЊЕ НАСТАВА НА РТС-у
СУТРА ПОЧИЊЕ НАСТАВА НА РТС-у

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће настава на јавном сервису почети у уторак и да су сви материјали и предавања снимљени.

Како је рекла за телевизију Прва, настава ће бити на РТС-3 каналу, РТС планети и уз помоћ дигиталних уџбеника.

  • Министарство просвете у сарадњи са тимом људи обавештаваће грађане и децу и све грађане. Данас је дан за информисање и припрему, од сутра почиње настава, бићете информисани о свим њеним аспектима, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, тренутно се разматра како да се уведу тестирања и да се на објективан начин уведу тестирања.

Оно што је важно, рекла је она, јесте да упис деце у вртиће, основне школе и средње школе и студената неће трпети јер је од ове године уведен електронски упис.

  • Продужићемо неке рокове да би помогли неким људима који се не осећају сигурно да то ураде електронски. Ту ће бити обезбеђени и кол центри и неће бити проблема, рекла је премијерка. (Танјуг)

Настава ће трајати од 8 до 18 сати

Настава за основце на РТС 3 и РТС планета, почиње сутра од осам сати и трајаће до 18 сати, најавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Он је за ТВ Пинк нагласио да су за кратко време успели да сниме квалитетан школски програм, који је симулација редовне наставе у школама.

„Основна школа је покривена. Програм почиње да се емитује сутра и трајаће сваког радног дана од 8 до 18 сати. У питању су получасовне лекције“, рекао је министар.

За ниже разреде основних школа организована су предавања из српског, математике и света око нас, а за више разреде основних школа – српског, математике, историје, географије, биологије, хемије, физике.

„Нарочито много ће бити часова за осмаке. Школе ће радити, али на други начин“, рекао је министар.

Он није могао да прецизира како ће бити организована мала матура за осмаке, али је рекао да се штампају тестови за пробу мале матуре, као и за малу матуру.

Министар је нагласио да је суседна Хрватска, која има много више ресурса од Србије, успела да организује наставу на даљину од првог до четвртог разреда.

Напомиње да ће родитељи морати многи више да се укључе, а да ће то моћи јер ће многи због новонастале ситуације радити од куће.

Како каже, у министарству које он води сви старији од 60 година, као и родитељи деце млађе од 12 година, радиће од куће.

Настава за основце на РТС 3, за средње школе РТС Планета

Учење на даљину у основним и средњим школама почиње сутра, 17. марта. За све основце образовни садржаји биће емитовани на РТС 3, а сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета.

За ученике средњих школа наставне јединице и теме биће доступне на платформи РТС Планета. Обавеза средње школе је да на свом сајту постави банер са свим линковима на којима се може приступити лекцијама и платформама за учење.

За ученике основних школа, почев од сутра од осам сати, шест дана у недељи биће емитован посебно припремљени и адаптирани образовни садржај у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења, наводи се у упутству које је Министарство просвете синоћ упутило свим школама.

За ниже разреде основних школа емитоваће се часови српског, математике и света око нас, а за више разреде основне школе – српског, мнатематике, историје, географије, биологије, физике и хемије.

Часови ће бити емитовани на РТС 3, према распореду по разредима који ће дан пре емитовања бити доступни на сајту Министарства просвете (www.rasporednastave.gov.rs).

Обавеза школе је, такође, да се на школски сајт постави банер са линком ка сајту www.rasporednastave.gov.rs и ка обавештењима који се односе на емитовање часова на РТС 3.

Сви емитовани часови биће доступни на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредног дана. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.

Указује се на потребу да, осим садржаја који ће бити емитован на РТС 3 и РТС Планети, наставници основних и средњих школа, да користе доступне дигиталне уџбенике и садржаје на начин који омогућава учење на даљину.

Наводи се да су наставницима и ученицима основне и средње школе на располагању велики број on-line платформи као што су Viber, Zoom, Microsoft Teams.

Обавезују се директор школе, наставничко веће и педагошки колегијум да без одлагања приступре изради недељног оперативног плана са кључним активностима у остваривању образовно-васпитаног рада.

Такође, наводи се да је потребно да наставници прате и бележе податке о напредовању ученика у периоду учења на даљину кроз домаће задатке, вежбање, провере, пројекте, презентације које ученици могу достављати путем мејла или у оквиру одабране онлајн платформе.

За евиденцију образовно-васпитних активности на даљину одговорни су наставници и директор школе.

Наставници су у обавези да у електронски дневник евидентирају све реализоване ТВ часове и друге наставне јединице/теме које су реализоване путем других видова комуникације (РТС Планета, платформе за управљање електронским учењем, упутства дата мејлом…).

Директори школа се обавезују да прате и ажурирају све видове евиденције која се води у периоду када постоји организовано учење на даљину.

Указује се и на додатне видове подршке ученицима у учењу на даљину и потребу да одељенске старешине подстичу ученике на редовно учење користећи различите водове електронске комуникације.

Истиче се важност психо-социјалне подршке за ученике и родитеље у привремено отежаним условима и у припреми за прелазак на редовни режим наставе и учења.

Такоде, обавезују се директори школа да информације о здравственом статусу ученика, добијене од родитеља ученика и одељенских старешина, редовно прослеђују надлежној школској управи.

Додатне информације у вези да учењем на даљину, као видом подршке настави, родитељи могу добити позивом на број телефона 011/735 05 57.

Оставите одговор