СТРУЈА У СРБИЈИ ОД СУТРА СКУПЉА ЗА 3,4%
СТРУЈА У СРБИЈИ ОД СУТРА СКУПЉА ЗА 3,4%

Струја у Србији ће од сутра, 1. фебруара 2021. године бити скупља за 3,4 одсто. Процењује се да ће тиме просечан рачун за електричну енергију да буде увећан за око 150 динара. Струја ће за потрошаче који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, а то су домаћинства и мали купци, од сутра коштати 7,867 динара по киловат-часу, без такси и пореза.

Од јануара је на рачунима за струју готово пет пута увећана још једна ставка – накнада за обновљиве изворе енергије (ОИЕ). Подстицај повлашћеним произвођачима струје из ОИЕ од ове године износи 0, 437 динара по потрошеном киловат-сату, а претходно је био 0,093 динара.

Сагласност за поскупљење, на захтев Електропривреде Србије, дала је Агенција за енергетику у последњем месецу прошле године. Претходно је цена електричне енергије коригована 1. децембра 2019. године, када је поскупела за 3,9 одсто. (Вечерње новости)

Свему овоме треба додати и то, да је претплата за РТС и РТВ од 1. јануара 2021.године повећана са 255 динара на 299 динара, па ће грађани већ ових дана добити осетно веће рачуне за струју због поскупљења овог намета који се наплаћује преко рачуна које шаље ЕПС.

Оставите одговор