СТЕФАНОВИЋ: ОД КОВИДА 19 ОБОЛЕЛО 87 ПРИПАДНИКА МУП-а, 840 У САМОИЗОЛАЦИЈИ
СТЕФАНОВИЋ: ОД КОВИДА 19 ОБОЛЕЛО 87 ПРИПАДНИКА МУП-а, 840 У САМОИЗОЛАЦИЈИ

До сада је код 87 припадника Министарства унутрашњих послова Србије потврђена зараза вирусом корона, а њих 840 је у самоизолацији, изјавио је данас министар полиције Небојша Стефановић.

Он је додао да је пре неколико дана у самоизолацији било 920 припадника МУП, али да се тај број полако смањује.

Рекао је да су се поједини већ вратили својим задацима, а да се још много њих успешно опоравља од болести.

  • Имајући у виду број људи са којима су се, рецимо сусрели гранични полицајци, пошто је 300-400 хиљада људи ушло у нашу земљу, али контроле које наши припадници свакодневно имају на бројним пунктовима широм Србије, мислим да су полицајци показали озбиљност и да су адекватно користили заштитну опрему. Наравно, немогуће је да се нико не разболи, јер ти људи имају и приватне контакте, навео је Стефановић у интервјуу Блицу.

Он је изразио је очекивање да ће грађани Србије овог викенда, током најдужег полицијског часа, поштовати мере Владе за сузбијање корона вируса и оценио да су људи из дана у дан све дисциплинованији.

Истакао је да је важно да људи схвате да су то мере које штите животе и „да ћемо, ако их доследно применимо, брже моћи да се вратимо нормалном животу и да прођемо са што мање последица“.

  • Ако будемо неодговорни, биће нам теже. Дакле судбина је у нашим рукама. Када видимо да, зависно од нашег понашања и смањења социјалних контаката, имамо мање померање криве новозаражених, рекао је Стефановић.

Он је оценио да је Министарство унутрашњих послова добро реаговало у борби са корона вирусом.

  • Министарство је успело да у кратком временском периоду покаже добар одзив на све оно што је држава од нас тражила, без обзира на то што овакву врсту пандемије нико није могао да предвиди. Наши људи су се срцем упустили у борбу за здравље људи и њихову безбедност, а истовремено смо се добро припремили и стратешки и тактички поставили према ситуацији од првог дана, рекао је Стефановић.

Нагласио је да је Министарство успело да првенствено заштити своје људе, а да истовремено у пуном капацитету преузме дужности и обавезе у заштити становништва и пружању помоћи.

Стефановић је рекао да је стопа криминала од почетка ванредног стања смањена за око 55 одсто, захваљујући томе што је у време полицијског часа много је мање људи и аутомобила на улици, па се све лакше и брже контролише. Додао је да је, статистички гледано, смањено и породично насиље, али је упозорио насилнике да су пронађени модели и да се никако не играју јер жртве нико неће оставити незаштићене.

Стефановић је истакао да полиција уз све ванредне задатке, обавља и редовне „о чему говоре и бројна хапшења оних који покушају да искористе ово стање да се усуде да пљачкају, шверцују наркотике и баве се било којом врстом криминала“. (Танјуг, Блиц, РТВ)

Оставите одговор