СТАНОВНИЦИ БАЧКОГ БРЕГА ДОБИЛИ ЗДРАВУ ПИЈАЋУ ВОДУ
СТАНОВНИЦИ БАЧКОГ БРЕГА ДОБИЛИ ЗДРАВУ ПИЈАЋУ ВОДУ

У Бачком Брегу је свечано пуштено у рад постројење за припрему воде за пиће „Фабрика воде Бачки Брег“ које је део ЈКП „Водовод“ Бездан. Ова важна инвестиција, којом се вишеструко унапређује квалитет живота и рада становништва и свих корисника, изграђена је захваљујући заједничким финансијским учешћем Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и града Сомбора.

Укупан износ обезбеђених средстава за реализацију пројекта је 24.470.508,00 динара без ПДВ-а. Износ додељених средстава од стране Покрајинског секретаријата износи 17.129.355,60 динара без ПДВ-а, што износи 70 одсто, а град Сомбор је обезбедио 30 одсто од укупних средстава. Извођач радова је било предузеће „Сигма“ доо Кула, заједно са „Culligan Italiana SpA” Bologna и ГП „Градитељ НС“ Нови Сад. Пројекат за изградњу је израђен од стране Завода за комуналну хидротехнику „Аква Пројект“ из Суботице.

Свечаном отварању присуствовао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Роберт Отот, заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић и директор ЈКП „Водовод“ Бездан Дејан Кубатов.

Заменик градоначелнице града Сомбора Антонио Ратковић се захвалио Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство који су препознали овај пројекат и помогли да заједничким снагама пусте у погон постројење за прераду воде.

  • Сигурно је да становници Бачког Брега могу бити задовољни с обзиром да су резултати које смо добили од Завода за јавно здравље показали да је ово постројење успело да смањи и гвожђе и манган у води, тако да су коначно добили здраву пијаћу воду. Што се тиче Бачког Моноштора, у фази смо израде пројектно-техничке документације и надамо се да ће то бити завршено до почетка лета и онда ћемо заједничким снагама покушати да са покрајинским институцијама и у Бачком Моноштору отворимо једно овакво постројење, рекао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић.

Он је додао додао да ће се у наредном периоду са ЈКП „Водовод“ Бездан радити и на повезивању Колута са фабриком воде у Бездану.

  • Као што је градоначелница на почетку свог мандата рекла, главни приоритети ове власти су да свако насељено место добије здраву пијаћу воду, те стога настављамо да радимо у том смеру, нагласио је Ратковић.

Председник Покрајинске скупштине Иштван Пастор је истакао да је ова инвестиција доказ да се упорност исплати и да заједничким напорима локалне самоуправе и Покрајине, корак по корак, свако место може да се унапреди и постане по мери човека.

  • Отварањем овог водовода, мештанима је обезбеђена квалитетна пијаћа вода. Посебно ме радује што ово постројење представља спој модерне, светске и домаће технологије и на неки начин представља и пилот пројекат који може да послужи као пример на који начин овакви проблеми могу да се реше и у другим местима, рекао је председник Пастор.

Инвестицијом изградње „Фабрике воде Бачки Брег“ дат је изузетан допринос унапређењу квалитета воде за пиће. Након третмана у постројењу, вода за пиће која се упућује ка потрошачима задовољава параметре дате Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, чиме је обезбеђена здрава пијаћа вода за становнике насељеног места Бачки Брег. У примењени технолошки процес производње воде највишег квалитета, уграђена је технологија која на савремен и модеран начин обезбеђује производњу пијаће воде, без нарушавања природних и геоморфолошких резерви животне околине.

Капацитет самог постројења за припрему воде за пиће је 550 м3/д воде, при раду од 22 сата дневно, док је капацитет црпне станице високог притиска 52м3/h.

Оставите одговор