ШТА ДОНОСИ НАЈАВЉЕНО УКИДАЊЕ ЗАБРАНЕ ЗАПОШЉАВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ? СЛУЖБАМА НЕОПХОДАН НОВИ КАДАР
ШТА ДОНОСИ НАЈАВЉЕНО УКИДАЊЕ ЗАБРАНЕ ЗАПОШЉАВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ? СЛУЖБАМА НЕОПХОДАН НОВИ КАДАР

После шест година строге контроле, држава би ускоро могла да укине забрану запошљавања у јавном сектору. У ишчекивању престанка ове забране, поједине сомборске послодавце у јавном сектору питали смо шта ће за њих значити укидање Закона о забрани запошљавања.

Одлуком оснивача, број запослених у Предшколској установи „Вера Гуцуња” лимитиран је на 191. Директорка установе Александра Перовић очекује да ће се после укидања забране запошљавања поступак попуњавања радних места одвијати много брже.

  • Уместо да запошљавамо раднике на упражњена радна места (одласци у пензију) на неодређено време, ми смо до сада запошљавали раднике на одређено време до краја школске године. Када хоћемо да отворимо нове групе и за то створимо све материјално-техничке услове, морамо да тражимо дозволу од Комисије за запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, што је процес који предуго траје. Надам се да ће после укидања забране запошљавања то ићи много брже – изјавила је директорка Перовић.

Душан Мишковић, директор Гимназије „Вељко Петровић”, конкретан је када су у питању потребе установе за новим радним местима.

  • Увидом у документацију о радним местима закључили смо да, тренутно, у Гимназији два радна места задовољавају задате услове за расписивање конкурса, а то су наставник математике и наставник српског језика и књижевности. Уколико предвиђени поступак расписивања конкурса буде успешно окончан, Гимназија ће обезбедити стално запослење за двоје колега, што представља смањење броја ангажованих на одређено време, а тиме и стабилнију организациону структуру – наводи новоименовани директор сомборске Гимназије.

Како пишу поједини медији, запошљавање нових службеника биће могуће само у складу са финансијским могућностима, а тамо где долази до природног одлива људи, као што је одлазак у пензију или промена посла, нови кадар ће се одобравати без застоја преко комисије. Председник Независног синдиката јавних служби Србије Хаџи Здравко М. Ковач, сматра да забрана запошљавања у јавном сектору добро звучи, али не може ништа велико да промени.

  • Не верујем да укидање забране запошљавања може донети онај ефекат који ми очекујемо, а то је да се ослободе места за одређени број младих и стручних људи у јавним службама, осим можда у здравству, где је велики број медицинских сестара и техничара напустио радна места у Србији – каже Ковач.

Када је реч о просвети, Ковач истиче да ће запошљавање бити стално под лупом супервизора, чиме ће и даље остати суспендовано право директора да запосли особу уколико испуњава законске и конкурсне услове.

  • Нисмо учинили систем одрживим и рационалним, нисмо уредили мрежу школа, нисмо решили питање својине над објектима, а држава је још више централизовала финансирање тако да ни покрајинска администрација нема више везе са финансијама у основним школама. Према томе, мислим да је ово само један маркетиншки потез владе и ресорног министра просвете и да неће у суштини довести до новог запошљавања младих и стручних људи – речи су Здравка Ковача.

Многи сомборски руководиоци у јавном сектору нису желели да говоре за новине на ову тему. Поједини од њих само су незванично прокоментарисали да се укидањем забране запошљавања ништа значајно неће променити, јер ће известан вид контроле запошљавања и даље остати на снази. (Сомборске новине)

Оставите одговор