СРБИ ЋЕ МОЋИ НА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКУ УЗ БИЛО КОЈУ ВАКЦИНУ, ПЦР ИЛИ БРЗИ ТЕСТ
СРБИ ЋЕ МОЋИ НА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКУ УЗ БИЛО КОЈУ ВАКЦИНУ, ПЦР ИЛИ БРЗИ ТЕСТ

Грађани Србије ће ове године моћи на летовање у Грчку уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином или уз негативан PCR или брзи тест, а грчке границе ће за наше туристе бити отворене највероватније већ средином априла, иако сезона званично почиње 14. маја, рекли су данас у Београду министри туризма Србије и Грчке, Татјана Матић и Харис Теохарис.

Грчки министар је на конференцији за медије рекао да ће његова земља прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћене на нивоу ЕУ.

Теохарис је казао да за децу до 10 година није потребна вакцина, нити PCR тест, а за старију од 10 година потребан је негативан тест.

Како се током лета не би стварале гужве на грчким границама, Теохарис је најавио да ће, осим граничног прелаза са Бугарском, његова земља отворити још два гранична прелаза са Северном Македонијом за долазак туриста из Србије.

Грчки министар је најавио и да ће Грчка од маја почети вакцинацију свих својих радника из туристичког сектора како би здравствена безбедност била обострана.

Истакао је да се вакцинација у Грчкој одвија добро, да имају око 1.000 вакциналних центара у земљи, али да и даље не предњачи у свету и Европи по броју вакцинисаних као Србија.

Министри Матић и Теохарис потписали су данас у Београду Заједничку изјаву о сарадњи два министарстава током и после пандемије корона вируса којом је, како су казали, формализован обострани интерес да се упркос здравственој кризи одржи сектор туризма.

Матић је најавила да ће у наредном периоду бити потписан и посебан меморандум са грчким Министарством за дигиталну управу о признавању наших дигиталних сертификата и потврда о вакцинацији или негативним тестовима.

Истакла је да два министарства чине све како би се путовања ове године најпре одвила безбедно.

„Јасно је да ове године нећемо моћи да путујемо како смо навикли претходних година, али начин путовања ове године биће адекватан у односу на епидемиолошку ситуацију и број вакцинисаних“, рекла је Матић.

С обзиром да је, додаје, Србија лидер у Европи и свету по броју вакцинисаних то значајно, како каже, олакшава преговоре у вези са путовањем наших грађана у друге земље.

„То је један од кључних разлога што нам се указује поверење и могућност нашим грађанима да путују у Грчку“, истакла је Матић.

Сеничић: Сви сертификати о вакцинацији ће се признавати у Грчкој

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA), Александар Сеничић, изјавио је данас да ће се приликом путовања у Грчку признавати сви сертификати о вакцинацији против корона вируса, да ће постојати и алтернатива у виду ПСР и антигенских тестова, а да ће се све прецизирати за 15-ак дана.

Сеничић је за агенцију Танјуг рекао да у наредних 15 дана треба очекивати потписивање споразума и да ће се тада конкретно знати још неки детаљи.

„Имамо уверавања са грчке стране да ћемо до средине или краја маја имати могућност и да путујемо преко Северне Македоније, да ће прелаз Евзони бити отворен“, рекао је Сеничић.

Он очекује да ова година задовољи потребе великог интересовања грађана Србије за летовање у Грчкој.

Срби ће моћи у Грчку већ од априла, важе све вакцине

Теохарис је данас, у разговору за Танјуг, најавио да Грчка планира пробно отварање сезоне у априлу за грађане одабраних земаља са високом стопом вакцинације, међу којима је и Србија.

Теохарис, који се налази у званичној посети Београду, потврдио је за Танјуг да ће Грчка отворити границе за већину земаља средином маја.

„Као што смо најавили, сезона ће почети 14. маја за већину земаља, за грађане који су вакцинисани, имају негативан тест или су прележали ковид-19“, рекао је грчки министар.

Он, међутим, најављује отварање и пробне сезоне пре тог датума.

„Имамо план да пробна сезона почне у априлу, пре Ускрса за неколико одабраних земаља са високом стопом вакцинације, а Србија је једна од њих“, изјавио је Теохарис.

Додаје да још не може да говори о датуму, јер доста тога зависи од здравствене ситуације у априлу, али да су грчке власти прилично уверене да могу почети отварање у другој половини априла.

У пробној сезони, како каже, биће отворена два прелаза преко Бугарске, Ексохи и Промахонас, док ће од 14. маја бити активан и прелаз Евзони преко Северне Македоније.

Наводи још да ће за држављане Србије важити исти услови као и за остале, што значи да ће морати да имају сертификат о вакцинацији, негативан тест или потврду да су прележали вирус.

Грчки министар је потврдио да ће за улазак у Грчку важити потврда о свим вакцинама које се примењују у Србији.

„Веома ми је драго што могу да кажем да ћете моћи да уђете у Грчку уколико сте вакцинисани било којом вакцином. То би требало да омогући да сва наша браћа из Србије могу да уђу у земљу“, изјавио је Теохарис за Танјуг.

Додао је да при уласку у Грчку путници могу поново бити подвргнути насумичном тестирању, те да би сва ова правила требало ускоро да буду потврђена билатералним споразумом.

Грчки министар, међутим, није могао да потврди да ли ће држављани Србије који имају некретнине у Грчкој моћи да уђу у ту земљу пре отварања сезоне, али је рекао да се „нада да ће пробна сезона почети раније, па ће и ти проблеми аутоматски бити решени“.

Теохарис је, иначе, у разговору за Танјуг рекао да му се свидео Београд, уз обећање да ће наредни пут овде доћи са супругом. (Танјуг)