СПИСАК ПОСЕБНИХ МЕРА ЗА ФРИЗЕРСКЕ САЛОНЕ И ПОЈАШЊЕЊЕ КОЈИ ДЕЛОВИ УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА СЕ СМАТРАЈУ ОТВОРЕНИМ
СПИСАК ПОСЕБНИХ МЕРА ЗА ФРИЗЕРСКЕ САЛОНЕ И ПОЈАШЊЕЊЕ КОЈИ ДЕЛОВИ УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА СЕ СМАТРАЈУ ОТВОРЕНИМ

Град Сомбор је у данашњем саопштењу објавио списак посебних мера које се односе на фризерске салоне, као и појашњење који делови угоститељских објеката се сматрају отвореним. Допис преносимо у целости:

Мера просторног ограничења из тачке 4. Наредбе је медицинска, епидемиолошка и превенетивна мера и односи се на правна лица и предузетнике који обављају своје делатности у објектима који нису безбедни и сигурни у смислу заштите становништва од заразних болести.

Наведеном мером просторног ограничења од 9m2 по једној особи се за фризерске салоне мора тумачити тако да се не онемогући рад ових салона, али да се и са друге стране води рачуна о заштити живота и здравља становништва. Просторно ограничење у фризерским салонима односи се на оне делове салона где се не пружа фризерска услуге, као што су пријемни део, чекаоница и слично.

Мере временског и просторног ограничења треба примењивати уз све остале мере заштите у смислу у смислу чл. 8. и 9. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, односно ова лица су дужна да се старају о томе да се онемогући окупљање купаца унутар, испред или око објекта. Уколико долази до окупљања већег броја људи, сматра се да правно лице и предузетник није применио све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 (организовање процеса рада који обезбеђује одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски од стране запослених – за пружање услуга на отвореном, као и додатне мере ограниченог броја лица у просторији, а у случају мањег растојања од два метра између корисника, пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и од корисника услуга) – за пружање услуга у затвореном простору.

Посебне мере за фризерске салоне у смислу чл. 8. и 9. Уредбе су:

1.размак између столица у којима седе корисници када им се пружају услуге шишања или друге услуге која захтевају блиски контакт мора бити минимум два метра,
2.између запослених мора бити размак од минимум два метра, док пружају услуге,
3.у свим осталим случајевима (када се не пружају услуге које захтевају блиски контакт) мора се поштовати просторно ограничење од 9m2 по присутној особи,
4.где је могуће обезбедити физичке преграде између запосленог и корисника (нпр. прање или бојење косе и др).
5.на пријемним шалтерима, наплатним шалтерима и другим местима на којима није могуће обезбедити физички размак од 2 метра, поставити физичку преграду (плексиглас, стакло, провидна фолија и сл), а запослени који ради на тим местима мора носити маску и рукавице,
6.корисници морају све време боравка у објекту носити маску,
7.запослени морају све време рада са корисницима носити максу и рукавице, с тим што се препоручује употреба једнократних рукавица које се после једног третмана бацају,
8.примати странке само по систему заказивања,
9.није дозвољено чекање корисника у објекту, уколико долази до кашњења или померања заказаног термина, замолити корисника да сачека напољу или на другом месту,
10.мора се спроводити стална дезинфекција свих средстава и опреме која се користе приликом пружања услуга, као и свих површина која се често додирују (столови, столице, рукохвати, кваке и сл.),
11.помоћне просторије које користе и корисници (тоалети и сл.) се редовно чисте раствором на бази мин 70% алкохола,
12.цео објекат се проветрава на сваких 30 минута.

Када је у питању рад угоститељских објеката у вези наведене Уредбе и Наредбе, однсоно угоститељских објеката у отвореном делу, а за оне објекте који имају застакљене делове, онд. тзв. зимске баште, ови делови угоститељских објеката могу се сматрати отвореним уколико:

1.стакла се могу или скинути или померити, односно отворити тако да укупна отворена површина буде 50% од укупне површине зидова тог дела објекта (однос затворених и отворених зидова мора бити исти 50:50),

2.у отвореном делу простора ствара се циркулација свежег ваздуха таква да је опасност од заражавања сведена на што мању меру (отворити прозоре који су насупрот један другом и сл.).

Ако су испуњени ови услови, такав део угоститељског објекта сматра се отвореним делом објекта и може радити, уз пуно поштовање свих превентивних епидемиолошких мера.