СПЦ И ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ
СПЦ И ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Василија Острошког.

Свети Василије Острошки је велики чудотворац чија су дела позната и изван граница Српске православне цркве, a његове мошти почивају под Острогом у Црној Гори. У сомборском манастиру Светог архиђакона Стефана, чува се епитрахиљ Светог Василија Острошког.

Светог Василија је у српској Цркви Господ одредио за посебну мисију, за помоћника и исцелитеља свих невољних и болних, који са чврстом вером и љубављу долазе и приступају му као великом чудотворцу и Божијем угоднику.

И данас је острошка испосница својеврсна бања исцелења, у којој многи болесни, хроми, сухи, згрчени и умоболни налазе милост Божију и одакле својим домовима одлазе здрави и душом и телом.

Свети Василије Острошки рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи код Требиња у Херцеговини, од мајке Анастасије и оца Петра Јовановића, по предању 28.12.1610. године, у богобојажљивој породици тежака.

У страху од данка у крви, родитељи су Стојана већ у дванаестој години послали у манастир Завалу у коме је тада игумановао његов стриц, игуман Серафим.

Оставите одговор