СОМБОРУ ФАЛИ ОЏАЧАРА, А НЕМА НИ ГРАДСКЕ ОДЛУКЕ О ДИМЊАЧАРСКОЈ СЛУЖБИ
СОМБОРУ ФАЛИ ОЏАЧАРА, А НЕМА НИ ГРАДСКЕ ОДЛУКЕ О ДИМЊАЧАРСКОЈ СЛУЖБИ

У Сомбору и околини 25.000 димњака нема ко да чисти, а грејна сезона само што није почела!

Фирма „Оџачар“ у Сомбору има само три професионална радника и једина чисти димњаке у граду и околини. На ширем подручју Сомбора има око 25.000 димњака, од чега је у самом граду око 10.000, а преостали се налазе у 15 села. Према речима Златослава Врањеша, директора предузећа, да би се ова услуга обављала по пропису, потребно је да фирма која обавља ове услуге има 15 запослених димњачара, али још није донета градска одлука о димњачарској служби.

  • Грејна сезона само што није почела и било би потребно што пре донети ову одлуку, како би се увело више реда у овој области, али и обавезали власници димњака да брину о њима, каже Врањеш.

Он додаје да би тек тада „Оџачар“ могао да задовољи потребе одржавања димњачарске службе и наглашава да је већина димњака у веома лошем стању. Зато прети опсаност од избијања пожара, а тренуто нема ко да контролише у каквом су стању оџаци.

На подручју Сомбора, али и на подручју Апатина, Куле и Оџака нема довољно школованих димњачара. У „Оџачару“ кажу да они могу да оспособе кадрове за своје потребе и евентуално за потребе других, сличних предузећа.

Због недостатка прописа о димњачарској служби, прети опасност да ускоро неће имати ко да обавља димњачарске послове јер стари оџачари одлазе у пензију.

  • У Сомбору постоји велики проблем са одвођењем димних гасова код већине ложишта јер су направљени мимо прописа, што угрожава здравље људи, предочава Врањеш.

Сви власници оџака би по правилу требало да обавесте димњачарску службу у каквом су стању њихови димњаци, па да стручне особе то провере, апелују из „Оџачара“. (Вечерње новости)

Оставите одговор