СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА ФАЛЕ ЛЕКАРИ И ВОЗАЧИ, А ПОТРЕБНА И НАЈМАЊЕ ТРИ САНИТЕТСКА ВОЗИЛА
СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА ФАЛЕ ЛЕКАРИ И ВОЗАЧИ, А ПОТРЕБНА И НАЈМАЊЕ ТРИ САНИТЕТСКА ВОЗИЛА

Дом здравља ангажовао пет лекара у пензији, јер недостају специјалисти опште праксе и ургентне медицине

Сомборски Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ више од годину дана је прва линија одбране против короне. У ванредним условима Дом здравља је морао да реорганизује свој посао, обезбеди посебну амбуланту за ковид пацијенте и превоз ковид пацијената у друге центре, те да организује вакцинацију у граду и селима. Са постојећим бројем лекара и медицинског особља то није био нимало лак изазов, али према речима др Емеше Ури, директорке сомборског Дома здравља, посао се обавља без застоја.

  • Већ шест месеци су нам отворени огласи за пријем лекара опште праксе и ургентне медицине, али нико се не јавља. У овом моменту фали нам пет лекара и били смо приморани да ангажујемо лекаре у пензији да бисмо могли да пружимо адекватну услугу. Нажалост, бојим се да ће ситуација бити и гора из простог разлога што примар није популаран и то је најслабије плаћен посао што се тиче лекара, а постоји и најмања могућност за напредовање у смислу специјализација, пошто шаљемо докторе само на специјализације из педијатрије, гинекологије, ургентне медицине и опште медицине. Такође, за специјализације из педијатрије и гинекологије смо попунили норматив, тако да нам тренутно највише недостаје специјалиста опште медицине. С друге стране, ако пошаљемо младе лекаре на специјализације, онда нема ко да ради и у дуплом смо проблему – објашњава др Емеше Ури.

ЈЕДАН ЛЕКАР НА 1.600 СТАНОВНИКА

Да би се ситуација поправила, према мишљењу др Ури потребно је размишљати дугорочно, мењати политику у здравству и финансијски мотивисати лекаре да остану у својој земљи. То није ни мало лак задатак и то је посао државе, која мора да размишља унапред. Проблем недостатка лекара највише осете пацијенти на селима, али ни у граду није сјајна ситуација. Сваки доктор у граду има око две хиљаде картона, а на прегледе се чека и по два-три дана.

  • Свакодневно се дешава да се по селима лекари мењају и у овом моменту треба да будемо срећни што их уопште има. Норматив прописује да на 1.600 становника ради један лекар. Тренутно велики број села нема тај број становника, а то су: Дорослово, Телечка, Алекса Шантић, Риђица, Колут и Бачки Брег. У тим местима лекари долазе повремено, односно неколико пута недељно. Услов испуњавају Кљајићево, Стапар, Чонопља, Светозар Милетић, Станишић и Бездан, као и Гаково заједно са Растином. У тим местима лекари раде сваки дан и ми смо један од ретких домова здравља који још увек има на око хиљаду становника једног доктора. Не знам колико дуго ћемо још то моћи да одржимо, не зато што ми не желимо, него зато што лекара једноставно нема – испричала је др Емеше Ури.

Што се тиче осталог медицинског особља, сомборски Дом здравља има довољно сестра, али им зато недостају возачи и информатичари. Такође су им потребна најмање три санитетска возила, као и ИТ опрема.

  • Све време пандемије наша Хитна помоћ развози ковид пацијенте, како из наше општине, тако и из целог Западнобачког округа. Осим тога, наша служба врши превоз пацијената и за Општу болницу и због тога је Хитна помоћ под великом притиском. На сваком возилу ради један возач, који уједно помаже и у ношењу пацијената по ходницима, спратовима, а то није лак задатак. Није исто бити возач у шлеп служби или имати контакт са зараженим пацијентима. Нажалост, ми не можемо имати два возача на једном возилу, то ниједна држава не може платити. Осим тога, возила су нам израбљена и потребно је набавити нова, а то тренутно не можемо – објаснила директорка Дома здравља.

КОВИД АМБУЛАНТА

У новим околностима сомборски Дом здравља морао је да реорганизује свој рад. Отварање Ковид амбуланте и вакциналног пункта био је додатни посао, а број запослених остао је исти.

  • Ковид амбуланту углавном воде лекари из опште праксе. Не постоји амбуланта ни у селима, ни у граду, из које ми у једном моменту нисмо некога ангажовали или у Ковид амбуланти, или на вакциналном пункту. Било је периода када смо радили са великим оптерећењем, што значи да је дневно било између 70 и 80 прегледа. Чак ни тада није било великих гужви на улици као у осталим градовима, можда само неколико дана. Од првог момента пандемије радили смо пуном капацитетом и нисмо угасили амбуланте ни у граду, ни по селима. Доктори су радили све време, макар на телефонима, и били у контакту с пацијентима све до момента када су морали да иду у болницу или у Ковид амбуланту. На тај начин наша болница није била под толиким оптерећењем, да не знају шта да раде са пацијентма. Да смо пустили од првог зараженог пацијента да ушета у болницу, онда би то била сасвим једна друга прича, вероватно налик на италијанску. Нама јесте био проблем што неки људи са хроничним болестима нису могли, или просто нису смели да иду у болницу. Сматрам да је без обзира на ту дискриминацију или хендикеп, назовите како хоћете, боље што нису ишли у болницу, јер да су хронични болесници били изложени ковиду, највероватније би изгубили битку пре него што ће можда та болест да напредује. Који ћемо данак платити за све то не знам, али ако упоредимо бројеве, што је, наравно, нехумано, онда смо одрадили добар посао. Јасно је да су бројке за посматраче само бројке, а за онога ко доживи лошу ситуацију, сигурно нису – казала је др Ури.

ВАКЦИНАЦИЈА

Пункт за масовну имунизацију на затвореном базену ради пуним капацитетом, а интересовање грађана за вакцинацију је и даље велико. Сомборски Дом здравља вакцинише и одрасло становништво по селима, а имунизација се врши по распореду и без застоја.

  • Можемо се похвалити да смо међу најбољим општинама у држави што се тиче вакцинације одраслог становништва. До сада смо поделили скоро 60.000 вакцина. Ако се зна да у сомборској општини има око 65.000 одраслог становништва, онда је то огроман број. Наравно да нису сви комплетно вакцинисани, али јесте око 41.000 људи. Мислим да већина здравствених радника нема чега да се стиди, показали смо се као хумани људи на које наши грађани могу да се ослоне – истакла је др Ури.

ЂАЦИ – ХЕРОЈИ

Сомборски Дом здравља има изузетну сарадњу са Градском управом, Црвеним крстом, Цивилном заштитом, Војском Србије и свима осталима који активно помажу у борби против короне. Такође, током пандемије било је и много донација предузећа и појединаца, који су радо прискочили у помоћ. Ипак, др Емеше Ури посебно истиче ангажовање ученика Средње медицинске школе.

  • Ђаци Средње медицинске школе су практично од првог дана били са нама на вакциналном пункту и одрађивали су комплетну администрацију за вакцинацију. Све око помагања пацијентима, уписивања података, интервјуисања грађана, су они одрадили. Изузетно нам је драго због тога и ми смо забележили сва њихова имена, јер је то баш за сваку похвалу. Недостајаће нам сад на распусту. Такође бих поменула и пекара Савеског, који сваки дан доноси кифле на вакцинални пункт. Он свакога дана нахрани ко зна колико људи, а то није мала ствар. То је свакодневна хуманост, која нема цену – истакла је директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“.

ГУБИЦИ И ПОВРАТАК У РЕДОВАН РАД

Према речима др Емеше Ури, око 80 % запослених у Дому здравља је вакцинисано и тренутно све амбуланте редовно раде. Прегледи се заказују телефонски, а пацијенти су и даље у обавези да поштују епидемиолошке мере.

  • У једном моменту је било доста заражавања особља, а нажалост, изгубили смо и једног колегу. Ипак, већина запослених је имала блажу форму инфекције. Било је и карантина и изостанка са посла, али успели смо некако да се снађемо. Доста је помогло то што смо раштркани по амбулантама и није било толико контаката међу запосленима као у болници. Мислим да је наш највећи успех у томе што нисмо урушили систем. Успели смо да избегнемо панику запослених и радни морал је био на високом нивоу – рекла је директорка Дома здравља.

М. Р.

This Post Has One Comment

  1. Lekar

    Evo odmah bi se prijavio za urgentnu medicinu! Gde su ti otvoreni konkursi??! Sram da vas bude što iznosite ovakve lazi! Desetine lekara su na birou, stotine na ugovorima od par meseci. Ali podobni lekari iz penzija rade, tj. ne rade ništa na radnim mestima! A u toku pandemije ste prvi pali, ne radite ni RTG pluća što po Republičkom protokolu za lečenje Kovida morate, da nije bilo bolnice koja je izvukla stvar, bilo bi teško ljudima… Smešni ste

Comments are closed.