СОМБОРСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У НОВОМ РУХУ, СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА И НОВИМ ПОСЛОВИМА
СОМБОРСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У НОВОМ РУХУ, СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА И НОВИМ ПОСЛОВИМА

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић посетио је јуче Сомбор и у пратњи домаћина, градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, члана Градског већа за здравство и социјалну заштиту др Далибора Форгића и директорице Завода за јавно здравље Сомбор др Драгославе Чубрило, обишао је адаптирану зграду у којој се налази овај Завод.

Повод посете је завршетак радова на адаптацији овог здања, коју је финансирала Покрајина, као и потписивање уговора о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године, између Града и Завода за јавно здравље.

  • Давне 1875. године је направљена зграда у којој се од 1925. године налази Завод за јавно здравље у Сомбору, а сведоци смо да више деценија у овај објекат није улагано. Прошле године Покрајинска влада је уложила 20 милиона динара за комплетну реконструкцију, тако да смо данас добили наменски објекат који је урађен по стандардима за оно што пружа Завод за јавно здравље Сомбор, односно за више од 180.000 грађана не само града Сомбора, већ читавог Западнобачког округа, рекао је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Он је истакао да је ова реконструкција изузетно значајна како за запослене тако и за грађане, јер се ради о изузетно важној установи која ради са озбиљним инфективним материјалом.

  • Покрајина ће помоћи заводу и у набавци још квалитетније опреме, првенствено апарата за мерење и анализе буке у овој регији. Осим тога приводи се крају пројекат комплетне реконструкције Опште болнице у Сомбору и очекујемо да ове године кренемо са радовима, рекао је Гојковић.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла, да је помоћ и подршка коју су дали Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство од великог значаја са више аспеката.

  • С обзиром да се ради о згради која се налази под одговарајућим мерама заштите, како због њене старости тако и због архитектуре, изведени радови допринели су да се она очува, као што се и Град труди да сачува сва културно-историјска здања на територији Сомбора. Поред тога, за нас је још важније унапређење свих оних услова у којима раде запослени у Заводу за јавно здравље, али свакако и допринос квалитету услуга које Завод за јавно здравље пружа. Данас смо са Заводом потписали нови Уговор о финансирању посебних програма друштвене бриге за јавно здравље, што је заправо један потпуно нови приступ у финансирању примарне здравствене заштите и праћења параметара здравствене заштите, пре свега, осврћући се на елементе који су везани за заштиту животне средине. Обезбедили смо посебан програм који ће омогућити, како контролу квалитета воде, тако и контролу квалитета буке, али и свих других параметара на које адекватно треба да реагује локална самоуправа својим инвестицијама, како би они били на задовољавајућем нивоу и повољно утицали на здравствено стање становништва, рекла је градоначелница Сомбора.

Директорица Завода за јавно здравље, др Драгослава Чубрило је истакла да је у адаптацију и санацију ове зграде уложено 20 милиона динара, те да су радови који су унапредили услове, довели до тога да се уведу нове технологије у центру за микробиологију, а уведени су и нови послови у центру за хигијену и хуману екологију.

Оставите одговор