СОМБОРСКИ УЧЕНИЦИ ДРУГИ ПУТ УЧЕСТВУЈУ У ПЛАНИРАЊУ ЛОКАЛНОГ БУЏЕТА
СОМБОРСКИ УЧЕНИЦИ ДРУГИ ПУТ УЧЕСТВУЈУ У ПЛАНИРАЊУ ЛОКАЛНОГ БУЏЕТА

Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (USAID) и Град Сомбор, омогућили су ученицима средњих школа у том граду да, другу годину заредом, учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину. Ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да, на тај начин, изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију. Предлози са највише гласова биће послати Градској управи на разматрање и укључивање у буџет града за 2021. годину. Осим сомборских, средњошколци из још 21 средње школе из Новог Пазара, Сремске Митровице, Крагујевца и Димитровграда, биће по први пут, непосредно укључени у предлагање и избор пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

  • Укључивањем ученика средњих школа у консултације о буџету унапређује се активизам младих у локалној заједници и јача поверење у демократске процесе непосредног одлучивања. Ученици ће брзо моћи да виде резултате свог гласања, чим њихове школе добију оно што су ђаци тражили и одредили као најважније. На тај начин, млади се уче и начинима на које је потребно и на које могу да утичу на локалну власт и чине је ближом грађанима, њиховим интересима и потребама, истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.
  • Прошле године у пројекту партиципативног буџетирања учествовало је пет средњих школа, а сваки од пројеката које су ученици изгласали реализован је током ове године. Ове године у пројекат су се укључиле све средње школе са територије нашег града. Надамо се да ће, поред тога што су ученици увидели да на овај начин могу да добију нешто што они сматрају да је потребно њиховој школи, ови млади људи стећи спремност да, као пуноправни грађани овог друштва, активно учествују у креирању локалних политика, истакао је Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде Града Сомбора.

Град Сомбор је прошле године био први који је, кроз УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт, иницирао укључивање младих у консултације о буџету, кроз ученичке парламенте. Наиме, у пет средњих школа, представници ученичких парламената су формулисали активности које су имале за циљ да унапреде наставу и боравак ученика у школи. На основу предлога, састављени су гласачки листићи и организовано је гласање. На изборима за школске пројекте учествовало је више од 80% ученика свих разреда, а Град Сомбор је у буџету за 2020. годину определио средства за реализацију изабраних пројеката, међу којима су реновирање школских тоалета, куповина клима уређаја, набавка опреме за практичну наставу и опреме за слободне активности ученика.

Оставите одговор