СОМБОРСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ОСВОЈИЛИ ДВЕ ОД ПЕТ НАГРАДА
СОМБОРСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ОСВОЈИЛИ ДВЕ ОД ПЕТ НАГРАДА

Средња економска школа и Гимназија „Вељко Петровић“ две су од пет победничких школа на овогодишњем конкурсу „Покрени-промени“ који је организовала „Популарна демократија”.

Након учешћа на радионици „Популарне демократије” ученици су имали задатак да осмисле акцију која мења нешто у њиховој непосредној околини. Пет најбољих предлога акција награђено је са по 130.000 динара за реализацију идеје. Жири који су чинили координатори пројекта са Факултета политичких наука и представници Вестминстерске фондације за демократију, одлучио је да поред две награде које су својим идејама освојили овдашњи средњошколци, оне оду и у Владичин Хан, Зајечар и Пожаревац.

Ученици Средње економске школе, заједно са наставницама Валеријом Форгић и Јасмином Борић, осмислили су акцију која ће подићи свест грађана о еколошком загађењу и како га спречити. Такође, део средстава они би потрошили на додатну активност – „Куке доброте” – вешалице на које би грађани могли да оставе храну, одећу и остале ствари које су неопходне људима који то себи не могу да обезбеде.

Сомборски гимназијалци, уз подршку свог наставника Зорана Младеновића, смислили су да направе едукативне паное који би приказивали сеобе на простору Бачке кроз различите историјске епохе, насељавање различитих народа до данашњих дана.

„Значај ове иницијативе је и у томе што у Сомбору постоји прихватни центар за мигранте и велики број њих се свакодневно сусреће у граду, сматрамо да је потребно подићи свест грађана о њима”, написали су награђени ученици у свом предлогу.

„Популарна демократија” је пројекат који промовише вредности демократије и политичког активизма, а основни циљ му је да мотивише младе да се друштвено ангажују и сами доносе одлуке које ће обликовати њихову будућност.

Да није никаква случајност што су награду освојил и сомборски гимназијалци сведочи и њихова недавно завршена акција, коју иначе проводе већ пет година у континуитету. Наиме, ученици завршних разреда, дакле матуранти Гимназије „Вељко Петровић” уручили су Одељењу педијатрије Дома здравља „Др Ђорђе Лазић” у Сомбору медицинску опрему и играчке за децу. У хуманој акцији је учествовало двадесетак средњошколаца који су прикупили 88.000 динара продајом власторучно прављених честитки, а од прикупљених средстава су купили оксиметар за бебе и малу децу, као и професионални инхалатор. (Дневник)

Оставите одговор