СОМБОРСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ ОДЛУЧИВАТИ О ПРОЈЕКТИМА КОЈЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ РЕАЛИЗУЈУ У ЊИХОВИМ ШКОЛАМА
СОМБОРСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ЋЕ И ОВЕ ГОДИНЕ ОДЛУЧИВАТИ О ПРОЈЕКТИМА КОЈЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ РЕАЛИЗУЈУ У ЊИХОВИМ ШКОЛАМА

Јуче је одржан састанак Радне групе за спровођење „Партиципативног буџетирања“, представника Америчке агенције за међународни развој (USAID), представника средњошколских парламената и наставника, поводом спровођења овог пројекта у средњим школама. Другу годину за редом ученици ће имати прилику да одлуче који пројекти ће бити реализовани у њиховим школама. Пројекти се финансирају из буџета Града Сомбора, а ове године за учешће су се одлучиле све сомборске средње школе.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић је рекао да је циљ „Партиципативног буџетирања“ у средњим школама пре свега да ученици увиде важност и могућности за учествовање у доношењу градских одлука, као што је одлучивање на шта ће се трошити средстава из градског буџета.

Леополд Ролингер, испред Пројекта за одговорну власт који спроводи USAID, рекао је да је новац које градске, републичке и друге власти троше, новац свих грађана и да је потребно да се грађани питају о томе како се он троши, што је Градска управа града Сомбора у прошлој години јако успешно урадила кад су у питању деца.

  • Видели смо да је то најбољи начин, не само да тренутно задовољите потребу реновирањем нечега у школи, да помогнете да добију наставно средство, неко школско помагало, већ је то најбољи начин да децу од 15 до 18 година научимо да једног дана, када дођу у свет одраслих да је њихово право, а на неки начин и дужност, да се питају где се ти новци троше и да се боре за то да се та средства утроше за оне приоритете за које они сматрају да су најважнији. Мислим да често постоји велика спремност власти да утичу да помогну деци и грађанима да се определе за та средства и да су деца у Сомбору заправо показала свим одраслим људима да то може да се уради. Били су јако активни, прошле године смо имали одзив 80%, где су они показали да својом иницијативом могу да допру до свих и да се изборе за то да оно што они мисле да треба да се уради буде стварно и урађено, нагласио је Ролингер.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, члан градског већа Сава Дојић и представници USAID-а Ана Мартиновић и Милош Живковић посетили су Средњу економску школу где је у оквиру прошлогодишњег партиципативног буџетирања реализован пројекат постављања клима уређаја и Средњу пољопривредно-прехрамбену школу где је реализован пројекат набавке ормарића за одлагање ученичких ствари током практичне наставе.

Оставите одговор