СОМБОРСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ДОБИЛИ 13 МЕТЕО-САТАНИЦА
СОМБОРСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ДОБИЛИ 13 МЕТЕО-САТАНИЦА
  • Post category:Друштво

Пољопривредници у Сомбору ће убудуће имати редовне информације о метеоролошким условима на својим пољима. То ће им омогућити 13 метео-станица које су постављене и које ће ускоро бити у функцији.

Сомбор је једна од пет локалних самоуправа у којима су постављене нове метео-станице које ће давати информације о томе да има довољно влаге у земљишту или је потребно наводњавање, да ли је ветар прејак за прскање њива, прети ли мраз… Ове станице су постављене на 13 локација на територији Града Сомбора.

  • Веома нам је важно да имамо основне метеоролошке параметре, односно температуру, брзину ветра, релативну влажност ваздуха, количину падавина. Ове станице ће омогућити да све ове подаатке можемо имати одмах на парцели. Рецимо, одмах ћемо моћи да очитамо брзину ветра и на основу добијених података проценити да ли кренути са прскањем или сачекати да се ветар смири, каже Миломир Кусић, директор производње Агро-плус, Светозар Милетић.

У праћење је укључено и здравствено стање култура на појединачним парцелама и развој инфекција које могу утицати на квалитет производње.

  • Чим имамо више података прецизније можемо радити. Податке са метео-станице постављене у кругу наше задруге нећемо користити само ми већ и остали пољопривредници, каже Роналд Холо, ЗЗ Дорослово.

Сомбор је уз Суботицу, Врбас, Инђију и Бачку Тополу локална самоуправа која је део пројекта који спроводи НАЛЕД уз подршку Немачке развојне сарадње. Највише метео-станица, 13 поставлено је у Сомбору, који има највише државног пољопривредног земљишта. Међутим податке ће осим закупаца државног пољопривредног земљишта моћи да користе и други пољоприврденици.

  • У наредном преиоду биће одржане обуке у свакој од локалних самоуправа како би их упознали са апликацијом, начином приступа подацима, као и начином анализе података добијених са метео-станица, каже Стефанос Јокић, координатор за регионални развој у НАЛЕД-у.

Према његовим речима пројекат траје до октобра 2022. године, али ће метео-станице након тога остати локалним самоуправама.

Вредност донације за све локалне самоуправе укључене у овај пројекат, у којима је постављено укупно 50 метео-станица, је 295.000 евра, од чега је Град Сомбор добио опрему вредну 75.000 евра.

Како је саопштено из НАЛЕД-а метео-станице увезане су са AgroLIFE платформом за ефикасније планирање пољопривредне производње, а постављене су у оквиру пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“, који је подржан од стране develoPPP.de програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводе га Немачка развојна сарадња (ГИЗ), НАЛЕД и TeleGroup.

Поред ременских података у реалном времену који се ажурирају на сваких сат времена, односно предвиђање кише, мразева и високих температура са прецизношћу од преко 90 посто, корисници апликације ће добијати и упозорења путем обавештења кроз апликацију. (РТВ)