СОМБОРСКИ ПАОРИ И ПОРЕД ОГРАНИЧЕНОГ КРЕТАЊА УСПЕВАЈУ ДА ОБАВЕ ПОСЛОВЕ У ЊИВАМА
СОМБОРСКИ ПАОРИ И ПОРЕД ОГРАНИЧЕНОГ КРЕТАЊА УСПЕВАЈУ ДА ОБАВЕ ПОСЛОВЕ У ЊИВАМА

Овог пролећа у атарима Сомбора пољопривредници ће засејати око 64.000 хектара. Радове им отежева забрана кретања, па са њива морају пре 17 сати.

Како се дозволе за кретање добијају само за неодложне радове, сомборски ратари који припремају земљиште за сетву или су почели сетву придржавају се полицијског сата. Уз посебне дозволе, пољопривредници могу на путеве и њиве и после полицијског сата. Међутим, како сазнајемо од сомборских ратара, такве дозволе још нису стигле иако су захтеве уредно подносили.

  • Излазимо на њиве ујутру одмах после истека полицијског сата и остајемо до 16 сати, да би пре 17 сати били у кућама. Кретање би се за пољопривреднике требало решити, јер смо у јеку пролећних радова. Због овог органиченог кретања, моја процена је, каснимо две недеље са радовима, каже пољопривредник Немања Паланчевић.

Највише проблема имаће пољопривредници који обрађују велике површине, док они мањи који обрађују око десетак хектара кажу да ограничено кретање неће утицати на њихове пољопривредене радове и да ће у агротехничким роковима завршити сетву.

  • Ми би сада хтели све у дан, два да завршимо. Али ако мора потрајати и који дан дуже није проблем. Па пре неколико дана смо имали снег. Нисам тражио дозволу за кретање, а и нећуи, каже пољопривредник Павле Каралић.

У случају да морају урадити неопходне агротехничке мера током периода забране кретања, сваки пољопривредни произвођач дужан је да поднесе захтев за одобрење кретања Управи за заштиту биља путем електронског захтева који је доступан на интернету. Дозвола кретања важи само за наведени дан у периоду забране кретања, а рок за одговор на поднети захтев је до 48 часова.

Сетве шећерне репе у атарима Сомбора је завршена, а сада је у току сетва соје и припрема земљишта за сетву кукуруза. (РТВ)

Оставите одговор