СОМБОРСКИ ОТВОРЕНИ БАЗЕН ДОБИЈА ТРИБИНУ
СОМБОРСКИ ОТВОРЕНИ БАЗЕН ДОБИЈА ТРИБИНУ

Oтворени базен у сомборској Градској хали „Мостонга“ ово лето ће дочекати у новом издању. Тренутно се изводе радови на уређењу зеленила, а новина у инфраструктури је трибина која ће повећати капацитете и конфор за посетиоце.

Градоначелница Душанка Голубовић је рекла да ће бројни припремни радови који су у току, омогућити квалитетан почетак рада базена, уколико епидемија до летње сезоне буде сузбијена и на тај начин буде омогућено коришћење једног оваквог спортског простора.

  • Оно што је за ову годину посебно интересантно, јесте да су крајем прошле године учешћем Града Сомбора у посебном конкурсу Покрајинског секретаријата за спорт, одобрена средства за изградњу нове трибине на отвореном базену. Трибина ће повећати капацитете сомборског отвореног базена за готово 300 посетилаца, а очекујемо да ће њено постављање бити завршено до почетка сезоне купања, истакла је градоначелница.

Сомборски отворени базен до сада није имао трибину, већ су купачи пешкире стављали на бетонирану површину уз саме базене или на траву, па је у јеку сезоне често фалило места како би се сви посетиоци сместили. Међутим, ово није био једини проблем који се током сезоне јављао на базену. Хронично већи проблем од недостатка простора за смештање посетилаца је мањак места у самим базенима. Пошто постоји само један велики базен димензија (50×25×2 метра) за све посетиоце и два мала намењена деци, током врелих летњих дана у води често фали места за све оне који би желели да се расхладе, а пливање због превелике гужве је готово немогуће.

Нова трибина ће сигурно побољшати конфор посетилаца и можда повећати капацитете за смештај купача, али се поставља питање, шта то вреди ако ти људи не могу да нађу место у базену?
Отворени градски базен „Мостонга“ изграђен 1981. године је очигледно постао премали за садашњи број купача, па би менаџмент Спортског центра „Соко“ и град Сомбор требали што пре да ураде нешто по питању изградње бар још једног базена. Уколико нема услова или средстава за тако нешто, једно од могућих решења је да се у летњој сезони користе и капацитети затвореног базена, тако што ће се део ионако „стакленог зида“ између затвореног и отвореног базена преправити да буде мобилан и да може да се отвори по потреби, како би купачи могли да уђу и користе и затворени базен. Тиме би се са минималним улагањима значајно повећали капацитети базена у летњој сезони и смањиле гужве. Такав модел се већ деценијама примењује у Нишу, на базену „Чаир“.

Оставите одговор