СОМБОРСКИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ БИТИ ОДРЖАН ОНЛАЈН – ДЕСЕТ ПРЕДАВАЊА НА АКТУЕЛНЕ ТЕМЕ О КОРОНА ВИРУСУ, ВАКЦИНАМА…
СОМБОРСКИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ БИТИ ОДРЖАН ОНЛАЈН – ДЕСЕТ ПРЕДАВАЊА НА АКТУЕЛНЕ ТЕМЕ О КОРОНА ВИРУСУ, ВАКЦИНАМА…

Јубиларни 10. фестивал науке у Сомбору ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ X кога организују Центар за развој образовања „Планета“ и Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор ће бити одржан онлајн од 01 до 30. новембра 2020. године. Сутра, 31.10.2020. године од 9 часова на сомборској главној улици ће бити одржана прва у низу промотивних акција, a oве године у фокусу фестивала су предавања.

Физи Бизи Фест (ФБФ X) је међународни научно-популарни догађај који већ девет година уназад промовише науку међу децом и младима. ФБФ 10 је један од најважнијих образовних догађаја у граду који промовише бављење науком, он је место окупљања талентоване деце и младих, као и стручњака који се активно баве науком. Јубиларни ФБФ 10 обухвата три целине: научно-експерименталне поставке, научно-популарна предавања намењена различитим узрастима и такмичење ученичких истраживачких радова. Програм ФБФ X има за циљ развијање интересовања и љубави према науци, подизање нивоа научне писмености и свести о значају науке у савременом друштву. У мањим срединама, попут Сомбора, Фестивал је прилика да се подрже талентована деца и млади са склоностима ка бављењу науком, да се повежу са вршњацима сличних интересовања, да им се омогући квалитетније слободно време али и да се исти афирмишу и оснажују као популаризатори науке. Оваква искуства у детињству и младости имају утицаја на свеукупни позитиван развој личности деце и младих и позитиван однос према науци која ће им можда и бити будући животни позив. Фестивал је у протеклих неколико година посетило више хиљада деце и младих, на њему је учествовало преко 2000 деце и младих, одржано је преко 50 научно-популарних предавања и приказано више десетина научно-едукативних поставки. Из године у годину Фестивал добија на квалитету и желимо да се тај тренд настави још дуго.

Ове године, због епидемиолошке ситуације, програм Фестивала реализује се онлајн путем званичног портала на ком ће бесплатно бити доступан богат материјал научно-едукативних радионица, предавања и истраживачких пројеката. ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ X можете пратити на www.fizibizifest.wixsite.com/official од 01 до 30. новембра 2020. године.

Програм предавања

1.Вакцине – мисконцепција или прекретница у медицини
др Данијела Петровић Граовац, редовни професор ПЕФ Сомбор

2.Култура у време корона вируса
др Маја Вукадиновић, доцент Факултет савремених уметности Београд

3.Има ли живота у свемиру?
Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице „Петница“

4.Корона вирус и вредности
Предраг Чичовачки, редовни професор College of the Holy Cross, Boston, USA.

5.“Опасна“ зрачења
проф. др Марија Бошњак Степановић, ванредни професор ПЕФ Сомбор

6.Резилијентност-од мита ка чињеницама
др Дејан Ђорђић, асистент за педагошке науке ПЕФ-а у Сомбору

7.Велики изазов-имунолошки одговор на SARS-CoV2
др Марија Гавровић Јанковић, редовни професор Хемијски факултет Београд

8.250 дана касније – шта научници (не) знају о коронавирусу
Исидора Станковић, докторант биомедицинских наука Weill Medical College of Cornell University, USA.

9.Да Covid19 не буде баук
др Емеше Ури, лекар спец. опште медицине, в.д. директор Дом здравља др. Ђорђе Лазић Сомбор

10.Covid19 и трка са временом: „стари“ лекови против нове болести
проф. др Радомир Саичић, Хемијски факултет Београд, редовни члан САНУ

Организатори Фестивала су Центар за развој образовања „Планета“ и Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор, а подржавају га Град Сомбор, Центар за промоцију науке, Покрајински секретаријат за образовање и Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор.

Оставите одговор