СОМБОРСКИ ДРВОРЕДИ ОБНОВЉЕНИ СА ВИШЕ ОД 3.800 САДНИЦА, НА ЈЕСЕН ВЕЛИКА САДЊА У СЕЛИМА
СОМБОРСКИ ДРВОРЕДИ ОБНОВЉЕНИ СА ВИШЕ ОД 3.800 САДНИЦА, НА ЈЕСЕН ВЕЛИКА САДЊА У СЕЛИМА

У оквиру пролећне и јесење садње сомборски дрвореди су обновљени са више од 3.800 нових стабала, од којих је више од 1.200 садница бођоша.

Поред ове, за Сомбор најпрепознатљивије врсте дрвета, посађене су и младице јавора, тополе, врбе, липе, дуда, јасена и багрема, којима су обновљени или оформљени потпуно нови дрвореди у бројним улицама, парковима, на дечијим игралиштима, стадионима и око Градског хиподрома.

Ценећи чињеницу да је Сомбор надалеко познат и препознат као град зеленила, у ком је планско озелењавање започето током друге половине 19. века када су посађени дрвореди дудова, платана и оформљени први градски паркови, локална самоуправа је, први пут после више деценија, у јесен 2020. године покренула велику акцију озелењавања и богаћења зеленог фонда града.

У настојању да зеленило и даље буде понос града, да се очува идентитет „Зеленграда“, а свесни добробити којом зеленило доприноси здрављу и квалитету животне средине, приступило се великој, системској обнови градског зеленила, пре свега дрвореда, и паркова, али и формирању нових зелених површина на територији самог града и насељених места сомборске територије.

Надлежни кажу да ће акција озелењавања бити настављена на јесен, када је у плану садња више хиљада садница дрвенастих врста у сомборским селима, али и типско уређење улица у самом граду.

Нове саднице испред Градског стадиона