„СОМБОРСКЕ ШНАЈДЕРКЕ“, УСПЕШНО ЖЕНСКО СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ – ШИВЕЊЕМ ПРОТИВ НАСИЉА
„СОМБОРСКЕ ШНАЈДЕРКЕ“, УСПЕШНО ЖЕНСКО СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ – ШИВЕЊЕМ ПРОТИВ НАСИЉА
  • Post category:Друштво

● Од оснивања па до данас у „Сомборским шнајдеркама“ шије пет жена, а уједно обучавају жене жртве насиља ● Чак 30 одсто жена се враћа насилнику због егзистенцијалних разлога

Трпеле су вређања, омаловажавања и батине, бојале су се за свој и животе своје деце, биле су зависне од насилника који их је годинама злостављао и прогањао, а било их је срамота да о томе причају. А онда, једнога дана се све променило, јер су скупиле храбрости и пријавиле насилника. Завршиле су у Сигурној кући и спасиле себе и своју децу, а уз помоћ стручних људи полако се охрабривале и поново стицале давно изгубљено самопоуздање. Дан по дан, корак по корак, и родила се сјајна идеја. У време короне, за време карантина, у Сигурној кући су почеле да шију сада већ многима познате „Сомборске шнајдерке“.

  • За време ванредног стања у оквиру акције „Срцем за своје суграђане“, која је тада покренута у Сигурној кући, жене које су у то време боравиле у Сигурној кући, али и жене које су раније биле жртве породичног насиља, почеле су да шију заштитне маске, које су бесплатно делиле медицинским радницима, припадницима војске и полиције, угроженим суграђанима и свима којима су биле потребне широм Србије. Сналазиле смо се за материјале, помагали су нам многи својим донацијама, а ми смо помагале на овај начин. Када се завршило то ванредно стање и живот колико-толико вратио у нормалу, дошле смо на идеју да наставимо да шијемо и покренемо социјално предузеће, које ће пословати ван институција, а уједно помагати жртвама насиља. Тако су настале „Сомборске шнајдерке“ – почела је причу Тамара Рудић, оснивач овог женског социјалног предузећа.

Од првог дана па до данас, у „Сомборским шнајдеркама“ шије пет жена, а посао обављају од куће. Тренутно су још две жене на обуци, а за годину дана у овом предузећу обучило се петнаестак жена. Неке од њих су се након обуке запослиле у фабрикама или отвориле своје самосталне занатске радње.

  • У почетку нисмо имали ни машине. Прве машине за шивење смо добили од међународне организације „28. јун“. После тога нам се јавила Фондација принцезе Катарине, која нам је такође дала машине и пегле, а онда су кренуле наруџбине. Након маски шиле смо постељине за домове за децу широм Србије. Потом су уследили цегери, кецеље, рукавице за општине, туристичке организације и слично – казала је Тамара Рудић.

За кратко време ове Сомборке су од маски прешле на шивење компликованијих ствари. Уз помоћ Ротари клуба из Беча, а уз посредство сомборског Ротари клуба, достављене су им машине за шивење конфекције. Захваљујући томе сада су покренуле и свој сопствени бренд женских спаваћица, које су назвале Amelia femme.

  • Жеља нам је била да имамо свој бренд и створиле смо дивне производе, који полако освајају тржиште. Од занимљивијих ствари правиле смо нпр. лутке у традиционалној српској народној ношњи, које је поручила Фондација принцезе Катарине. Такође смо успоставили сарадњу и са „Лидлом“, што нам много значи, а за њих шијемо цегере. Сви наши производи имају лепа паковања, са мотивационим порукама и слично. У плану нам је и да почнемо да шијемо конфекцију за децу, односно пиџаме, тренерке, хеланке, мајице, дуксеве… испричала је Тамара Рудић.

„Сомборске шнајдерке“ још увек немају свој локал или бутик у граду, где свако може да погледа и купи неки њихов производ. Према речима наше саговорнице, надају се да ће и то једног дана доћи на ред. Тренутно послују искључиво преко интернета, односно преко Фејсбука и Инстаграма. На њиховим страницама могу се пронаћи све информације о производима и фотографије целокупног асортимана овог предузећа.

ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ

„Сомборске шнајдерке“ се искључиво баве економским оснаживањем жена жртава породичног насиља. Према речима оснивача предузећа, то је јако важно јер се жртве насиља, уколико немају посао, у великом проценту враћају насилнику.

  • Највећи проценат жена трпи насиље из економских разлога. Чак 67 одсто жена жртава насиља је незапослено, а 57 одсто немају образовање или имају само основно. Чак 30 одсто жена се враћа насилнику због егзистенцијалних разлога, а од тога се 15 одсто њих врати у сервис сигурних кућа. Због тога је економско оснаживање кључно за сваку жену да се не врати насилнику, а „Сомборске шнајдерке“ управо томе доприносе јер обучавају жене за посао који им може обезбедити егзистенцију, што је за њих најважније – истакла је Тамара Рудић.

М. Р.