СОМБОРЦИ МЕЂУ ВОЗАЧИМА КОЈИ НАЈВИШЕ ПРИЧАЈУ ЗА ВОЛАНОМ!
СОМБОРЦИ МЕЂУ ВОЗАЧИМА КОЈИ НАЈВИШЕ ПРИЧАЈУ ЗА ВОЛАНОМ!

Возачи путничких аутомобила у Војводини убедљиво су најгори по питању употребе мобилних телефона у вожњи у насељу, показало је истраживање Агенције за безбедност саобраћаја.

Неславно прво место на листи несавесних возача припало је грађанима са територије Полицијске управе Сремска Митровица, где чак шест одсто возача користи мобилни телефон у вожњи, што је, како кажу у Агенцији, врло висок проценат. Следе возачи са подручја Кикинде (5,6%), Новог Сада (5,2%), Суботице (5,1%), Зрењанина (4,9%) па возачи са територије Полицијске управе Сомбор (4,6%). Полицијска управа Сомбор обухвата територију Западнобачког округа, којем поред града Сомбора приадају и општине Апатин, Оџаци и Кула.

За Војвођанима незнатно заостају возачи који живе на територији која је у надлежности Полицијске управе Ваљево (4%), а затим они који крстаре друмовима за које је надлежна Полицијска управа Врање.

Према истим индикаторима, висок проценат возача који у вожњи користе мобилни телефон регистрован је на територијама Београда (3,9%), Чачка (3,8%), Краљева (3,6%), Новог Пазара (3,5%), Крушевца (3,3%) и Ужица и Лесковца (3,2%).

Средњи проценат несавесних возача са мобилним телефонима регистрован је на територији Смедерева (2,9%), Пожаревца и Ниша (2,8%) и Крагујевца, Јагодине и Пријепоља (2,4 одсто), а низак проценат забележен је на територијама Прокупља (2%), Панчева (1,4%), Пирота (1,3%) и Зајечара (1,2%), а возачи на територији Полицијске управе Бор су изгледа најсавеснији јер је тамо регистрован врло низак проценат возача који користе мобилни телефон у вожњи (мање од 1%).

Због дистракције 25% удеса

Употреба мобилних телефона током вожње постала је свакодневна појава која је према речима стручњака прерасла у јако ризичну и опасну навику. Велики број студија и истраживања код нас и у свету годинама указује на негативне последице употребе мобилног телефона током вожње на безбедност саобраћаја, уз упозорења да је 25 одсто свих саобраћајних незгода повезано са дистракцијом (поремећај пажње).

Саобраћајни стручњаци кажу да постоји много ствари које возачима скрећу пажњу са саобраћаја (рекламни панои, паљење цигарете током вожње, мењање песме на радију, шминкање, разговор у колима, коришћење тачскрин уређаја у ауту…), али свакако је најчешће скретање пажње на екран мобилног телефона.

Употребом телефона, односно разговором, читањем и слањем порука, лајковањем, тражењем телефона по торби или џеповима, преусмерава се пажња возача са саобраћајне ситуације и возачу је потребно више времена да одреагује. Осим што реагују спорије, возачи који користе телефон током вожње не запажају велики број детаља и ситуација из окружења, док се, како упозоравају стручњаци, мождана активност при вожњи аутомобила смањује за чак 37 одсто при слушању гласа који допире из мобилног телефона, што све заједно за последицу има настанак саобраћајне незгоде.

Секунд-две до трагедије

Разговор мобилним телефоном, по неким истраживањима, одвлачи пажњу од управљања возилом од једне до две секунде, колико је потребно да видите ко вас зове или ко вам је послао поруку, а то на улици значи да при брзини од 50 км/х за само две секунде возач пређе 28 метара. За тих 28 метара возач практично вози на слепо, а за то време испред њега може да закочи други ауто, да пешак ступи на коловоз, да се промени боја на семафору… Такође, ако се крећемо 60 км/х, одвлачењем пажње од пола секунде наш аутомобил пређе осам метара, а то је дужина два пешачка прелаза и у том случају, упозоравају стручњаци, поглед на мобилни телефон може да усмрти пешака.

СМС опаснији и од алкохола

Од разговора мобилним телефоном током вожње опасније је ако се телефон користи за читање и слање порука, читање вести, лајковање и постављање статуса на друштвеним мрежама. Осим заузетости једне руке, сада више ни поглед возача није усмерен на пут, па је могућност да дође до незгоде још већа. Научници са Универзитета у Барселони истраживањем су дошли до податка да је писање порука током вожње опасније чак и од вожње под дејством алкохола, када је конзумирана доза дупло већа од дозвољене.

„У појединим земљама у основну обуку возача укључена је и обука о употреби мобилних телефона током вожње, уз упозорење шта све може да се деси учесницима у саобраћају уколико користимо мобилни на недозвољен начин“, рекли су за „Блиц“ из Агенције за безбедност саобраћаја.

Казне и за возаче и за пешаке

Казна за коришћење телефона у саобраћају није ограничена само на возаче, већ и на пешаке. Уколико пешак користи телефон док је на пешачком прелазу, може платити казну у висини од 3.000 до 12.000 динара, а уколико прелази улицу са слушалицама, висина казне се креће од 5.000 до 30.000 динара. Уколико возач на било који начин користи мобилни телефон током вожње, висина казне износи 10.000 динара. Возачи не смеју ни да користе телефон док је огромна гужва или док чекају зелено светло на семафору. (Блиц)