СОМБОРАЦ ИШТВАН ВИРАГ, ФОТОГРАФИЈОМ ТАШТЕ ПОБЕДИО НА БАЛКАНСКОМ ПРВЕНСТВУ
СОМБОРАЦ ИШТВАН ВИРАГ, ФОТОГРАФИЈОМ ТАШТЕ ПОБЕДИО НА БАЛКАНСКОМ ПРВЕНСТВУ

Новинар у пензији Иштван Вираг из Сомбора у свету фотографије је више од пола века, а на недавно одржаном Балканском првенству у Румунији освојио је прво место. Овај заљубљеник у уметност ствара фотографије ретке лепоте, које у њему живе од када зна за себе. Оријентисан је према социјалној фотографији, занимају га људи и путем портрета покушава да прикаже духовну страну човека.

  • Занима ме естетика баналности, то су призори из нашег свакодневног живота поред којих ми пролазимо а да их уопште не уочавамо. Сматрам да било шта што постоји има своју естетику, само то треба приметити и умети приказати. Онога тренутка када нешто приметим, одмах уочавам кадар и композицију и реализујем. Фотографија настаје за секунду или две – уочим, дигнем апарат и шкљоцнем, каже Вираг.

Фотограф тренутка, како га колеге називају, аутентичан је уметник којем потпис није потребан, јер његова дела носе његов рукопис и печат. На Балканском првенству одржаном у Румунији освојио је прво место, фотографијом своје таште.

  • Веома драматична фотографија, реакције су изузетно снажне, она отвара многа животна питања. Отвара питања нашег односа према телесности у основи. За разлику од све јачег тренда преко комерцијалних прилога на медијима, где се преферира само та нека супер естетика силиконска. Људи немају истанчан однос према естетици сопственог тела ма какво да је, истакао је уметник.

Иштван Вираг је до сада имао више од 500 изложби и освојио је 300 награда. Овај истакнути уметник светске асоцијације за уметничку фотографију може да се похвали да је до сада излагао на готово свим контеинетима, у више од 40 земаља. (РТВ, фото: Фејсбук/Иштван Вираг)

Оставите одговор