СОМБОРАЦ БИЦИКЛОМ ОБИШАО ОСАМ ЗЕМАЉА ЗА СЕДАМ ГОДИНА
СОМБОРАЦ БИЦИКЛОМ ОБИШАО ОСАМ ЗЕМАЉА ЗА СЕДАМ ГОДИНА

Сомборац Јосип Клет је после преживљеног можданог удара одлучио да опоравак проведе на бициклу и у пешачењу. Обишао је тако осам земаља и своје записе преточио у књигу путописа.

Седам година је прошло од преживљеног можданог удара и од потпуне промене у његовом животу. То је било и седам година вожњи и пешачења за Јосипа Клета. Мада није био потпуно опорављен и сви су му говорили да је лудост сести на бицикл и упутити се на путешествије дуже од хиљаду километара, он је решио да најпре обиђе Јадранску обалу и републике бивше Југославије. То прво путовање било је велики испит за његов организам, јер су последице болести биле још видљиве.

  • С обзиром да сам био погођен можданим шлогом, било је тешко. Али сваким даном што сам више возио бицикл, све ми је било лакше и лакше. Први пут сам био у Опатији, Сплиту, Босни и вратио се назад. На путу сам провео тридесет дана бициклом. Онда сам ишао бициклом у Румунију, затим у Кладово и тако даље, каже он.

После вожњи бицикла на ред су дошла и пешачења. Километре није записивао, али било их је много.

  • Прво сам био у Грчкој и обалу ове земље сам обишао скроз, каже Клет.

Месец дана је провео у Португалији и Шпанији, ишао је путем ходочашћа од Сантјаго де Компостела према Француској, око три стотине километара пешке. Његови пријатељи попут Пере Стојанчевића, глумца Народног позоришта кажу да је то успех у који нико не верује.

  • Мој велики пријатељ и човек који је ето успео нешто, он је себи осмислио нови живот и свака му част на томе, вели Стојанчевић.

Део путовања преточен је у књигу путописа у којој Јосип описује како је доживео и преживео мождани удар, где је све био и како му је било. Неки путописи нису стали у прву књигу, па је спреман да настави да путује и да то забележи у новој књизи. (РТВ, Фото: Фејсбук)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор