СОМБОР ЗА ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ИЗГУБИО 20 ХИЉАДА СТАНОВНИКА
СОМБОР ЗА ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ИЗГУБИО 20 ХИЉАДА СТАНОВНИКА

Због тога што многи одлазе у иностранство како би себи обезбедили боље сутра, многи градови, па и Сомбор имају све мање становника. Од последњег пописа 2012, па до сада Сомбораца је мање за шест хиљада.

Празне улице, то је слика Бачког Брега, села уз саму границу са Мађарском. Село је сваки дан све празније, јер мештани одлазе у потрази за послом, појединачно или породично.

  • Број становника се баш драстично смањио. Сваки месец оде барем по једна породица. Имају сви хрватске папире па одлазе у Немачку или Аустрију. Углавном одлазе млади, али у последње време одлазе и они старији од 50 година. И деца и унуци, целе породице одлазе заједно. Пре 10 година у селу је било 1.300, а сада је тек око 800 становника. Њих 40 има више од 80 година. Празних кућа је пуно и сада се може за становање купити кућа од 2.000 евра, каже Милорад Стојнић, председник ХКПД „Силвије Страхимир Крањчевић“, Бачки Брег.

Слична ситуација је и у другим селима и самом граду, па је број становника на територији града Сомбора пао испод 80.000. А пре 20 година у граду и околним селима било је скоро 100.000 становника. Смањењу броја становника доприноси и негативни прородни прираштај.

  • Умрлих је 2,3 пута више него рођених. У Бачком Моноштору годишње буде од 55 до 60 сахрана, а рођених годинама нема више од 30. Обично је то око 25 крштених. Гледао сам статистичке податке један век у назад и некада је тај однос рођених и умрлих био је у корист рођених, јер је број рођених био два и три пута већи од умрлих. Од 80-тих година прошлог века бележи се негативан природни прираштај и тако је и до данас, каже Горан Вилов, жупник у Бачком Моноштору.

У 2018. години у граду и селима умрло је 1.364 људи. У истом периоду рођено је тек 578 беба. Само због негативног природног прираштаја, Сомбор је прошле године губио по два становника на дан. Дода ли се томе и број оних који одлазе резултат је 20.000 људи мање за 20 година. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор